Vježba koja troši više kalorija od plivanja i trčanja!
Ilustracija

Sagorijevanje kalorija

Vježba koja troši više kalorija od plivanja i trčanja!

Ukoliko vam ja potreban jači kardio trening i želite pojačano trošenje kalorija, onda ima nešto bolje i od plivanja i od trčanja.

Jedina stvar koja može da sagori više kalorija od trčanja (i plivanja), je trčanje uz stepenice.

Trčanje uz stepenice jača vaše nožne mišiće, srce i pluća. Ukoliko bi trebalo da odaberete jednu od mnogih vježbi iz filma Roki Balboa, najbolji izbor bio bi trčanje uz stepenice. To je pliometrijski pokret koji simulira iskorake i čučnjeve, a snaži vaše noge i srce.

Prilikom rada na stepenicama borite se sa silom gravitacije i to vam pomaže da izgradite dvije osnovne stvari: snagu i jačinu nogu. Snaga nogu vam je potrebna, bilo da ste trkač, mma borac, bilder, fudbaler ili pak običan rekreativac koji želi da izgleda lijepo, bude zdrav i uživa u životu. Na sve to dolazi i stabilizacija trupa, kao i rad djelova gluteusa koji slabije rade prilikom regularnog trčanja. Ojačajte ove djelove tijela i smanjićete rizik od povrijeđivanja.

Na kraju, stepenice su strmije nego brda. Zbog toga trčanje uz stepenice ubrzava rad srca mnogo efikasnije i tako vas tjera da trošite veću količinu kiseonika. Uključite ovu vježbu u vašu nedjeljnu rutinu i dosegnite nove granice snage nogu.

Izvor: Menshealth.rs