Da li ste zavisni od svog pametnog telefona?
ilustracija

Najugroženiji mladi

Da li ste zavisni od svog pametnog telefona?

Ako shvatite da ste sve rastreseniji zbog svog pametnog telefona, da vam je jako teško od njega se odvojiti ili bez ikakvog posebnog razloga svako malo provjeravate SMS-ove, pozive i društvene mreže tada biste se trebali zapitati je li vam možda potrebna psihološka pomoć.

Sve je veći broj ljudi, posebno mladih, koji su zavisni od svojih smartfona do te mjere da se zgražavaju pri pomisli da ostanu bez svog mobilnog telefona na neko vrijeme, pri čemu se kod spomenutog scenarija javlja ozbiljna neprijatnost,prenosi hrvatski jutarnji list.

Istraživanje koje je sproveo institut Nielsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici pametnih telefona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu. Najviše tih mobilnih telefona po glavi stanovnika posjeduju žitelji Singapura i Hong Konga, dva puta više od Amerikanaca. Čak 87 posto od 5,4 miliona stanovnika Singapura posjeduje pametne telefone, dok je u SAD-u taj broj 65 posto.

Azijci takođe prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj pametni telefon, a toliko su u tome neumjereni da je sve više mentalno oboljelih među zavisnicama od mobilnih telefona. Stoga se psihijatri u spomenutim zemljama zalažu da se ta zavisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest.

Posebno su mladi ljudi, pojašnjava ljekar Adrien Wang, skloni razviti ekstremnu zavisnost i navodi slučaj 18-godišnjaka koji se nije ni kupao ni brijao, jedva da je jeo uz to je i jako smršao i izgledao vrlo oronuo, poput beskućnika.

Ekstremni zavisnici, dodaje Wang, sve češće završavaju na antidepresivima. Zavisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekt već u osnovnim školama pod nazivom "kibernetička dobrobit", kako bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe pametnih telefona.