Više kafe za bolji trening
Ilustracija

Unos kofeina

Više kafe za bolji trening

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak prije vežbanja, jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženje kafoljubaca.

Stručnjaci preporučuju da se popiju dvije šoljice kafe sat vremena prije treninga, što će povećati izdržljivost za 30 odsto, vježba će biti intenzivnija, a sam trening duži, piše "Dejli mejl".

Šoljica kafe u prosjeku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno treba popiti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako, osoba teška oko 61 kilogram može da popije dvije šoljice prije treninga, što će tijelu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore.

Inače, kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost. Međutim, stručnjaci upozoravaju da kofein može da ima i negativne posljedice po organizam kao što su nesanica, glavobolja, teskoba i visok krvni pritisak.

"Prevelik unos kofeina može da poveća nivo homocisteina u krvi koji se povezuje sa moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću", istakla je biohemičar dr Žil Hart.

Prema riječima nutricioniste Džo Travers, kofein je nepredvidiv, stoga je na treningu važno piti vodu da bi se spriječila dehidracija i pretjerano zagrijavanje tijela.

Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može da poboljša motoričke veštine.