Otkrivamo vam šta je to što izaziva mamurluk?
Ilustracija

Stanje tijela

Otkrivamo vam šta je to što izaziva mamurluk?

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomjerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara.

Kad popijemo neko piće - vino, pivo, rakiju, ili nešto drugo - ono dospijeva u naš želudac. Odavde, preko sluzokože želuca ulazi u krvotok. Krv je prenosi kroz cijeli organizam. I tako, pomoću krvotoka, on dospijeva u sve organe i sva tkiva organizma. Zato, dok pijuckamo alkoholno piće, ono počinje da struji kroz naše tijelo, kroz svaki djelić našeg organizma.

I, što više alkohola pijemo, sve više i više alkohola prolazi kroz naše tijelo. Što više popijemo, to više utiče na naše ponašanje.

Čak i poslije prestanka pijenja, alkohol i dalje prolazi kroz naš organizam. A to je dugotrajan proces. Najkasnije poslije 24 sata od prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma.

Postavlja se pitanje, zbog čega nastaje mamurluk?

Za najveći broj neugodnih posljedica je kriva dehidracija - prekomjerni gubitak tečnosti iz organizma. Alkohol pospješuje izlučivanje vode iz organizma. Zato dolazi do ispucalih usana, glavobolje i vrtoglavice. Zbog iritacije sluzokože želuca dolazi do problema kod varenja, mučnine i povraćanja.

Svako piće ima drugačiji ukus, miris i boju. Ono, što sve to određuje, što daje "šmek" određenom alkoholnom piću, može da pređe u dotično piće: u toku proizvodnje, prilikom skladištenja, ili se vještački dodaju razni dodaci. Sve to utiče na jačinu mamurluka. Zbog toga, dok čista alkoholna pića kao vodka i bijelo vino, lako mogu da se ispavaju, dok slatka vina i likeri mogu da izazovu jake smetnje sjutradan.

Razni sastojci, koji se nalaze u ovim alkoholnim pićima, u organizmu pospješuju veće izdvajanje serotonina. Serotonin igra važnu ulogu u nastajanju osjećaja bola. Ako u organizmu ima previše serotonina, osjećamo glavobolju i opštu malaksalost, zatim širenjem krvnih sudova u već dehidriranom organizmu još više smanjuje krvni pritisak, što utiče na slabije snabdijevanje mozga kiseonikom. Pivo i bijelo vino ne mijenjaju mnogo koncentraciju serotonina u organizmu.

Etil-alkohol je sastavni dio različitih alkoholnih pića. Nije samo etil-alkohol uzrok nastanku mamurluka. Klinička ispitivanja ukazuju na to da čist alkohol ne uzrokuje uvijek glavobolje ni kod onih pojedinaca, koji inače uvijek boluju od mamurluka poslije pijenja. Znači, da krivce treba tražiti i među sastojcima što dotično alkoholno piće, sem etil-alkohola, sadrži. Onim sastojcima, koji daju ukus, miris, boju, itd. određenom alkoholnom piću.

Kako spriječiti mamurluk (osim što nećete piti)?

Prije nego što krenete u provod, preporučljivo je nešto pojesti. U ovakvim slučajevima je dopustivo pojesti nešto masnije i teže jelo. Takvo jelo, koje će organizam polako svariti. Na ovaj način ćemo sačuvati sluzokožu želuca od iritacije. Alkohol se ne smije piti na prazan želudac, već samo na pun, tj. za vrijeme ili poslije jela.

Pijenje "na gladno" dovodi do bržeg opijanja nego pijenje na pun stomak. Isto tako, koncentracija alkohola u krvi je veća ako se uzima na prazan stomak, nego ako se pije poslije jela.

Čaša mlijeka ima pozitivan efekat, jer smanjuje brzinu resorpcije alkohola (upijanje alkohola u organizam). Možda vam ovo izgleda smiješno. Mnogi su probali i utvrdili da ima dobar efekat. Probajte i vi, pa ćete vidjeti!

Na slavlju piti samo jednu vrstu pića, po mogućnosti čistu i prirodnu. (Taj uslov može da ispuni samo bijelo vino!) Žestoka pića je u ovakvim prilikama neophodno sasvim skinuti sa repertoara, jer izazivaju jak mamurluk. Ne treba se obazirati na neke društvene "protokole". Protokolarna obaveza da se prije jela piju žestoka pića je štetna i zato to treba izbjegavati. Vino je isto tako dobar aperitiv kao i svako drugo piće. Znači sa kojom vrstom alkoholnog pića počnete veče, sa njom i nastavljate i završavate. Nemojte da počnete sa jednom vrstom pića, nastavite sa drugom, a završite sa trećim! Jer,u tom slučaju će mamurluk biti teži!

Nikako se ne smije piti naglo, već postepeno. Pijuckajte svoje piće. Pravite razmak između dva poseganja za čašom. Ispijanje na "eks", što je u modi na žurkama, samo ubrzava opijanje.

Važno je jesti više puta tokom noći. A ne samo piti! Između dva gutljaja pića pojedite nešto. Vidjećete, kako ćete se sjutradan mnogo bolje osjećati (nego ranije u sličnim situacijama).

Poslije alkoholnog pića popiti čašu vode ili negaziranog soka. Sa ovom mjerom ćemo spriječiti isušivanje organizma, i neželjene posljedice koje se zbog toga javljaju tokom mamurluka. Sa popijenom vodom nadoknađujemo onu tečnost u organizmu koju gubimo zbog konzumiranja alkohola. Gazirane sokove treba izbjegavati, jer ubrzavaju resorpciju alkohola u krv.

Kada se u "sitne sate" razilazite kući, neophodno je opet jesti i žurku ili slavlje na taj način obavezno završiti jelom.

Poslije slavlja, preporučljivo je prošetati se i popiti čašu vode ili voćni sok sa puno C vitamina.

Izvor: Alkoholizam.com