Zašto nas boli sa strane kada trčimo?
Ilustracija

Abdomen

Zašto nas boli sa strane kada trčimo?

Vjerovatno ste iskusili ove bolove sa strane abdomena, do kojih uglavnom dolazi usred trčanja ili jakog smijanja.

Ako ste mislili da je to nešto opasno, dozvolite da vas razuvjerimo- ovo se dešava gotovo svima i sasvim je normalno. Trčanje i smijanje su aktivnosti koje imaju barem jednu zajedničku stvar - naprezanje dijafragme.

Kada se jako smijete, udišete puno vazduha, širite pluća i tako gurate dijafragmu dolje. Ali, u isto vrijeme vaši stomačni mišići rade i guraju dijafragmu gore. Sve to se, naravno, dešava puno puta u minutu dok se jako smijete. Ova kompresija dijagragme, koja se ponavlja puno puta, može da dovede do bola.

Isto to se dešava i tokom trčanja. Ponekad se dešava da se smijete mnogo, pa pored bola sa strane stomaka, krene da vas boli i desna ruka. Ako vam se ovo nekad desilo, onda znate da ovo može da bude prilično traumatično iskustvo - jer simptomi djeluju kao srčani udar. Međuti, u pitanju je samo grč, jer isti nerv koji se nalazi u dijafragmi, dolazi i do desne ruke. Kako biste ovo izbjegli, pokušajte da se smijete u prekidima. Između dva napada smijeha, napravite pauzu sa dva duboka uzdaha. I pokušavajte da izbjegavate velike obroke prije trčanja ili smijanja.