Žene koje ne vježbaju u 30-ima dvostruko su sklonije infarktu
Ilustracija

Istraživanje:

Žene koje ne vježbaju u 30-ima dvostruko su sklonije infarktu

Izbjegavanje nezdravih navika i brze hrane nisu dovoljni u zaštiti od srčanih bolesti, a kod žena je čak presudniji nivo fizičke aktivnosti, tvrde naučnici s australijskog univerziteta Queensland.

Prema studiji na više od 30.000 žena u dobi od 22. do 90. godina, one koje nisu redovno vježbale u svojim 30-ima, imale su dvostruko veći rizik od razvoja srčanih bolesti i infarkta, piše “Daily Mail”.

Čak i nakon što su uračunali faktore poput gojaznosti, pušenja i povremenog pijenja alkohola, naučnici su zaključili da najveći rizik za zdravlje srca donosi upravo nedostatak fizičke aktivnosti. Taj se rizik smanjuje s godinama, pa tako one žene koje ne vježbaju u 40-ima imaju za 38 posto veći rizik od bolesti srca koji pada na 28 posto u 50-ima.

Iz toga proizlazi da je ključno vježbati u mlađoj i srednjoj dobi, jer se upravo tada određuju temelji za dobro zdravstveno stanje u budućnosti, zaključili su istraživači.

“Fenomen neaktivnosti i sjedilačkog života naziva se još i tzv. sindromom Trnoružice, prema kojem pasivan život i izbjegavanje kretanja u 30-ima donose velike zdravstvene probleme u budućnosti”, rekla je voditeljka studije, profesorica Wendy Brown.

Već 20 minuta vježbanja na dan čini veliku razliku i štiti zdravlje, ističu ljekari.

Izvor: 24sata.hr