Pobjeda Apple-a na sudu protiv Samsunga
ilustracija

Borba u vezi patenata

Pobjeda Apple-a na sudu protiv Samsunga

Apple je možda dobio povoljnu presudu u svojoj poslednjoj sudskoj borbi u vezi patenata, ali Samsung je sasvim sigurno taj koji se smije na putu ka banci.

Sud u Kaliforniji Appleu je dodijelio “samo“ 119.6 miliona dolara od traženih 2 milijarde.

Možda u pitanju nije idealan rezultat za Samsung, ali sve je moglo da se odigra i mnogo gore. U pitanju je simbolična pobjeda za tehnološkog giganta iz Koreje, a samim tim i mali trijumf za Google. Suđenje je ipak, još samo jedna bitka u Appleovom ratu sa Androidom.

Sa ovom presudom, čini se da se rat polako stišava iako je Džobs jednom izjavio da je spreman na upotrebu „nuklearnog oružja“ kako bi uništio Android.

Rezultat ovog suđenja samo je potvrda toga da korisnici danas imaju na raspolaganju znatno veći broj telefona koji su znatno sofisticiraniji i razlikuju se po dizajnu i funkcijama više nego ikada prije.

Kada pogledmao iPhone 5S i Samsung Galaxy S5, možemo vidjeti kako telefoni dijele iste korijene, ali su na samom kraju, dva potpuno drugačija uređaja.

Moguće je da nas u budućnosti očekuje neka nova bitka s obzirom na to da je Apple sa pravom razočaran zbog svog statusa „kompanije koja razvija svijet“ i koji njeni menadžeri vrlo često citiraju kada objašnjavaju zašto kompanija mora da tuži sve.

Za sada, rezultat je jasan. Samsung je uspio da odbije Apple kako bi se ponovo susreli na bojnom polju jednog dana.

(b92)