Naučnici napravili prvo solarno gorivo
Ilustracija

Projektat "Solar džet"

Naučnici napravili prvo solarno gorivo

Evropski naučnici su uspjeli da sintetišu prvo svjetsko obnovljivo gorivo iz sunčeve svjetlosti, vode i ugljen-dioksida.

Ukoliko uspiju da sprovedu eksperiment na većem nivou i proizvedu veću količinu goriva, to bi moglo da označi početak energetske revolucije, javlja RTS.

Do velikog dostignuća stigli su naučnici na projektu "Solar džet", koji već 4 godine pokušavaju da naprave solarni reaktor koji koristi usmjerenu sunčevu svjetlost da zagrije okside metala.

Voda i ugljen-dioksid se tada propuštaju kroz reaktor na 700 stepeni Celzijusa, pri čemu se dijele i formiraju sintetički gas od hidrogena i ugljen-monoksida.

"Osnovna zamisao nam je da proces sagorijevanja vratimo unazad", ističe Patrik Leklerk, vođa projekta u Institutu za tehnologije sagorijevanja u Štutgartu. "Uzeli smo ugljen-dioksid i vodenu paru i energiju da bi stvorili gorivo. Nakon toga, Fišer-Tropš procesom gas se transformiše u hidrokarbonsko gorivo slično kerozinu."

Projekat je i dalje u eksperimentalnoj fazi, a dosad je tek jedna posuda veličine čaše proizvedena u laboratoriji. Međutim, naučnici smatraju kako bi ovaj proces mogao da postane jeftin izvor čistog i obnovljivog goriva.

"Usavršavanje ove tehnologije značiće da ćemo jednog dana biti u stanju da proizvodimo jeftino, čisto i obnovljivo gorivo za avione, automobile i druge oblike transporta", kaže evropski komesar Mer Geogegan Kuin.