Muškarci gube mišiće od 30. godine
Ilustracija

Žene u 40.

Muškarci gube mišiće od 30. godine

Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju da se skraćuju, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30. tim godinama.

U svakoj sljedećoj godini, mišićne ćelije gube mitohondrije (centralno mesto ćelijskog metabolizma) koji im osiguravaju energiju.

Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vrijeme reagovanja i manje efektno apsorbuju šećer iz krvi, što može da uzrokuje slabost i poveća rizik od pojave dijabetesa, piše "Večernji list".

Pad mišićne snage moguće je smanjiti za čak 50 odsto, ali samo ako se poštuje optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe jačanja.

Osobe koje treniraju s tegovima ili rade vježbe jačanja, efikasnije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život.

Stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da osoba bude aktivna 45 minuta, tri puta nedeljno i da treba da kombinuje 15 minuta vježbi jačanja s 30 minuta šetnje brzim korakom, što će očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustinu kostiju i spriječiće povećanje tjelesne mase i pojavu osteoporoze.