Preminuo Rubin ’Uragan’ Karter
Rubin ’Uragan’ Karter

Odlazak legende

Preminuo Rubin ’Uragan’ Karter

Rubin Uragan Karter, afroamerički bokser koji je nepravedno osuđen za ubistvo i u zatvoru nevin proveo 19 godina, umro je u nedjelju u Torontu u 77. godini.

Karter, koji je bolovao od raka prostate, umro je u snu u svojoj kući u Torontu, rekao je Džon Artis, Karterov dugogodišnji prijatelj i navodni saučesnik u trostrukom ubistvu 1966. godine.

Karter je rođen u Nju Džersiju 1937. u porodici sa sedmoro djece. Imao je probleme sa govorom, a sa 12. godina je smješten u popravni dom. Iz doma je pobjegao da bi se priključio vojsci 1954. godine. Boksom je počeo da se bavi dok je bio stacioniran u Zapadnoj Nemačkoj.

Po povratku u SAD, proveo je četiri godine u zatvoru zbog krađa, poslije čega je počeo boksersku karijeru. Od prve 24 borbe, Karter je dobio 20, i to nokautom.

Kako podsjeća B92, u profesionalnoj karijeri imao je 40 borbi u srednjoj kategoriji. Ostvario je 27 pobeda (19 nokauta), uz 12 poraza i jedan neriješen ishod.

Karijera mu je prekinuta kada je 1966. godine nepravedno osuđen za trostruko ubistvo tri bokelca u jednom baru u Nju Džersiju. Karter je tvrdio da je nevin i da su mu ubistva nakmeštena, ali je tek posloke niza žalbi svih optužbi oslobođen 1985. godine. Tada se preselio u Kanadu i pridružio borbi za prava pogrešno osuđenih zatvorenika.

Bob Dilan je Karteru 1976. posvetio pesjmu „Uragan“ (Hurricane), a 1999. ga je u istoimenom filmu tumačio Denzel Vašington, koji je za ulogu dobio Zlatni globus i nominaciju za Oskara.