Umjetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi
Ilustracija

Tvrde belgijski naučnici

Umjetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi

Umjetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi, tvrde belgijski naučnici čija je studija objavljena u časopisu "Neurolmage".

Rezultati istraživanje ukazuju da je umjetnicima talenat urođen, ali i da vježbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti.

Kao u mnogim naučnim poljima, tačan odnos između prirode i odgoja ostaje i dalje nejasan.

Vođa istraživanja, Rebeka Šamberlen sa Univeziteta u Levenu, izjavila je da je njen cilj bio da otkrije kako umjetnici vide svijet drugačije.

Ona i njene kolege su pomoću tzv. voksel-bazirane morfometrijske metode (VBM) skenirali mozgove 21 studenta likovnih umjetnosti, a zatim ih uporedili sa snimcima mozgova 23 neumjetnika.

Detaljni snimci pokazali su da umjetnici imaju znatno više sive materije u dijelu mozga u temenom režnju, zvanom precuneus.

"Taj dio je povezan sa nizom funkcija, ali potencijalno sa stvarima koje se mogu dovesti u vezu s kreativnošću, kao što je vizualno prikazivanje - mogućnosti manipulacije slikama u mozgu, njihovog kombinovanja i dekonstruisanja", rekla je dr Šamberlen za BBC.

Od učesnika istraživanja se, takođe, tražilo da prave crteže, a stručnjaci su pokušali da uspostave vezu između tih crteža i količine sive i bijele materije u njihovom mozgu.

Bolji crtači imali su veću količinu sive i bijele materije u malom mozgu, kao i u suplementarnom motoričkom dijelu. Oba ova područja mozga kontrolišu fine motoričke sposobnosti i obavljanje rutinskih radnji.

Siva materija je većim dijelom sastavljena od nervnih ćelija, dok je bijela materija odgovorna za komunikaciju između predjela sa sivom materijom.

 

 

(Nezavisne novine)