Crna Gora po potrošnji antibiotika i sedativa prva u Evropi
Ilustracija

Sve više samoubistava

Crna Gora po potrošnji antibiotika i sedativa prva u Evropi

Prema istraživanjima evropskih zdravstvenih institucija, Crna Gora troši najviše antibiotika i sedativa po glavi stanovnika. Stručnjaci upozoravaju da socijalna slika utiče umnogome na mentalno zdravlje ljudi, ali da tablete nisu rješenje, pišu Novosti.

U 2013. godini, iako su vladale nestašice, propisano je i podignuto 6,2 miliona recepata. To znači da je svaki građanin Crne Gore podigao deset recepata i popio po 20 kutija lijekova. Koliko je situacija ozbiljna, govori i podatak Ministarstva zdravlja da je samo u prva tri mjeseca ove godine izdato oko milion i po recepata. Za ministra Miodraga Radunovića ovo su frapantni podaci koji iziskuju detaljnije analize, kako bi se identifikovao uzrok ove pojave.

- Po istraživanjima evropskih zdravstvenih institucija, Crna Gora je po potrošnji antibiotika i sedativa prepoznata kao prva u Evropi. To su vrlo zabrinjavajući podaci koji traže ozbiljnu i detaljnu analizu i kvalitetan monitoring u ovoj godini, kako bi ustanovili na kom nivou se dešavaju propusti. Nakon ove analize imaćemo putokaz za mjere koje ćemo preduzeti - istakao je Radunović.

Samoubistava je sve više prema statistici, stopa samoubistava u Crnoj Gori veoma je izražena i iznosi 20 do 25 samoubica na 100.000 ljudi. U svijetu je taj prosek 16, a u Evropi 13. Tokom 2012. u Crnoj Gori je izvršeno 148 samoubistava, i to najviše u Pljevljima, Danilovgradu, Cetinju i Kotoru. U prvoj polovini godine je najviše samoubistava registrovano u Podgorici, a najmanje u Budvi.U 2011. u Crnoj Gori su zabilježena 163 samoubistva, a 2010. godine, 159.

Prema podacima iz Agencije za lijekove, iz ove grupacije medikamenata najčešće se konzumiraju anksiolitici, koji su na trećem mjestu od ukupno 164 grupe lijekova. Na antidepresive otpada 0,9 odsto i oni su na 20. mestu, dok su na 30. mjestu antipsihotici.

Kao još jedan od razloga za povećanim konzumiranjem ovih lijekova dr Mitrić vidi i činjenicu da se kod nas koriste oni koji u sebi imaju malo aktivnih supstanci.

- Ti lijekovi nisu jaki, pa je potrebno koristiti ih više. I to je jedna strana problema, tako da bi Agencija za lijekove o ovome morala dobro da povede računa.

Pored antidepresiva, Crna Gora je visoko na lestvici i po broju propisanih recepata za antibiotike. Razlog je teška ekonomska situacija u zemlji, kaže psihijatar dr Branislav Mitrić za Novosti.

- Evidentno je da nam je zdravlje oslabilo. Razlog tome je da narod nema novca da sebi priušti kvalitetniju ishranu i ostale potrepštine koje bi uticale na podizanje kvaliteta života. Čak i pored nestašice koja postoji u poslednje vreme, koristi se sve više tableta - zaključio je dr Mitrić.