Bavite se fizičkom aktivnošću bez obzira na godine
Ilustracija

Usporite proces starenja

Bavite se fizičkom aktivnošću bez obzira na godine

Prekoračili ste četrdesetu i pomalo se ulijenili. Više nemate vremena da idete u teretanu, da redovno vozite bicikl, ili svakodnevno trčite. Vrijeme je da se ponovo aktivirate!

Da, stručnjaci tvrde da fizičkom aktivnošću možete da se bavite bez obzira na godine, pod uslovom da izaberete sport koji najviše odgovara vašoj građi i sebi odredite odgovarajući cilj.

U ovom životnom dobu redovna fizička aktivnost je najbolji način da usporite proces starenja jer dejstvo hormona počinje da slabi, zglobovi više nisu onako fleksibilni, a mišići se lagano „tope“., pišu novostionline. Još ako imate višak kilograma, idealan sport za vas je plivanje jer u vodi nećete ni osjetiti da se naprežete.

Osobama starijim od četrdeset godina koje žele da ostanu u dobroj formi najviše odgovaraju lagane, kratke kardio-vježbe, bilo da se izvode u zatvorenom prostoru ili napolju. Ovakve vježbe treba izvoditi bez pretjeranog zamaranja, najmanje dva puta nedeljno, po 20 minuta.

Dakle, vozite bicikl, trčite, vozite rolere ili veslajte, ali u svemu budite umjereni i ne naprežite se suviše! Ukoliko želite da zetegnete mišiće i skinete nekoliko kilograma, savršeni su i kolektivni sportovi sa loptom, rukomet, košarka, odbojka ili fudbal koje možete praktikovati sa grupom prijatelja u obližnjem parku ili u teretani.