Avion na solarni pogon koji može da obleti svijet bez goriva(VIDEO)

“Solar impuls 2”

Avion na solarni pogon koji može da obleti svijet bez goriva(VIDEO)

U vazduhoplovnoj bazi Pajern (Švajcarska) predstavljen je avion na solarni pogon koji navodno može da obleti svijet bez goriva.

Piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg kažu da je “Solar impuls 2” dramatično poboljšana verzija prototipa sa jednim sjedištem koji je prvi put poletio prije pet godina i da će letelica zahvaljujući tehnološkom napretku moći da ostane u vazduhu neograničeno vrijeme.

Usavršena verzija aviona ima jače baterije za čuvanje solarne energije koju sakuplja 7.200 solarnih ćelija raspoređenih na gotovo cijeloj površini velikih krila.

Švajcarski tim, koji sledeće godine planira da obavi prvi let oko svijeta svojom novom letilicom, već je dokazao da avion na solarni pogon može da leti noću, sa jednog na drugi kontinent, kao i da pređe SAD.

“Solar impuls 2” ima raspon krila od 72 metra (osam metara veći od prvog prototipa i veći od raspona krila džambo-džeta “boing 747”). Pri tome je težak samo 2,54 tone, što odgovara težini velikog automobila.

I materijali su lakši nego oni korišćeni u prethodnoj verziji, elektromotori su efikasniji, a Boršberg kaže da letelica ima i “kvalitetno sedište biznis klase”.
Pošto će se let sastojati iz više faza, a avion se kreće malom brzinom, to znači da će tokom nadletanja okeana morati da ostane u vazduhu i po nekoliko dana zaredom.

Prema Boršbergovim riječima, putovanje planirano za sledeću godinu obuhvataće oko 20 dana leta, raspoređenih na nekoliko mjeseci.

“Solar impuls” je rezultat saradnje dvojice ljudi, koji su se udružili da bi realizovali projekat koji su industrijski stručnjaci smatrali nemogućim.

Dok je psihijatar i istraživač Bertran Pikar našao partnere koji će ga finansijski podržati i promovisao čiste tehnologije (koje su potom odobrile mnoge vlade), inženjer i preduzetnik Andre Boršberg sastavio je i vodio tehnički tim od 80 ljudi.

Da bi najrevolucionarniji avion svih vremena “Solar impuls” danas bio predstavljen uloženo je 12 godina proračuna, simulacija, konstruisanja i testiranja.

“Vizija ništa ne znači ako nije podržana djelima”, kaže Bertran Pikar, osnivač i predsjednik projekta “Solar impuls”.

“Solar impuls 2” će imati doslovno neograničenu autonomiju i sada moramo da se pobrinemo da i piloti budu izdržljivi kao avion.

Da bi obavio let oko svijeta, “Solar impuls 2” će morati da ostvari ono što do sada nije postigla nijedna druga letilica: da leti bez goriva sa samo jednim pilotom, pet uzastopnih dana i noći iznad okeana i sa jednog kontinenta na drugi.

Probni letovi treba da budu obavljeni u maju, nakon čega će uslediti treninzi iznad Švajcarske.

Let treba da počne marta 2015. iznad Persijskog zaliva, nakon čega će “Solar impuls” nastaviti put iznad Arapskog mora, Indije, Mjanmara, Kine, Pacifika i SAD, Atlantskog okeana, Južne Evrope i Severne Afrike da bi se vratio na početnu tačku. Sletanja su planirana svaka dva dana - da bi se piloti zamenili i zbog organizovanja javnih događaja za vlade, škole i univerzitete.