Koliko je star Mjesec?
Mjesec

Različite pretpostavke naučnika

Koliko je star Mjesec?

Odavno se spekuliše da je Mjesec nastao nakon što se Zemlja sudarila s planetom veličine Marsa prije više milijardi godina. Međutim, kada se to desilo i dalje je predmet debate.

Neki naučnici veruju da je Mjesec nastao oko 30 miliona godina poslije nastanka Sunčevog sistema, dok drugi smatraju da se to desilo 100 miliona godina kasnije, prenosi B92. 

Koristeći mjerenja unutrašnjosti Zemlje i kompjuterske simulacije, međunarodni tim planetologa otkrio je nešto što se može nazvati "geološkim časovnikom".

Istraživači iz Francuske, Njemačke i SAD napravili su 259 kompjuterskih simulacija razvoja Merkura, Venere, Zemlje i Marsa.

Tokom tih analiza, oni su otkrili povezanost između vremena kada je Zemlja preživjela "sudar" i količine materijala koja joj je dodata nakon udara.

Ova povezanost funkcioniše kao "geološki časovnik" i to prvi u ranoj istoriji Sunčevog sistema.

"Uzbuđeni smo što smo otkrili 'časovnik' kojim možemo mjeriti vrijeme od nastanka Mjeseca koji se ne oslanja na radioaktivni raspad jezgra atoma", rekao je vođa studije Set Džejkobson iz Opservatorije Azurne obale u Nici.

"Ova veza samo se pojavila tokom simulacija i zadržala se u svim drugim simulacijama koje smo pregledali".

Izvještaji naučnika ranije su demonstrirali da je obilje elemenata koji su hemijski povezani sa gvožđem u Zemljinoj kori, direktno proporcionalno masi otpuštenoj nakon sudara Zemlje sa drugom planetom.

Od tih geohemijskih mjera, novi časovnik predviđa da je Mjesec nastao oko 95 miliona godina od nastanka Sunčevog sistema.

Otkrića su objavljena u žurnalu "Nature".