Da li će robot „oteti“ posao novinarima
Robot-novinar

Robot-novinarstvo

Da li će robot „oteti“ posao novinarima

Bil Gejst je, analizirajući potencijalni scenario razvoja robotike u budućnosti, u isto vrijeme u pravu, ali i griješi, što dokazuje i ova vijest iz LA Tajmsa.

Gejts je, naime, u razgovoru koji je prenio Zimo.co u ustvrdio kako će "roboti uskoro zamijeniti ljude", što je dio koji je apsolutno tačan, ali u nastavku Gejts kaže - "na niskokvalifikovanim poslovima", što po svemu sudeći nije baš tačno.

Naime, ako novinarstvo spada u visokokvalifikovane poslove, onda ni taj dio nije siguran od "ofanzive robota", jer je robot napisao prvi tekst za prestižni Los Anđeles Tajms! Radi se o članku vezanom uz zemljotres koji je prošlog ponedjeljka pogodio područje LA, a o kojem je neimenovani robot složio priču u roku od samo tri minuta, piše Zimo.co.

Idejni "otac" ovog projekta je novinar i programer Ken Švenke, koji je isprogramirao algoritam koji automatski stvara kratak tekst. Istina, algoritam je trenutno vezan samo uz priče o potresima, ali ne treba uopšte sumnjati kako će se "robot-novinarstvo" sve više primjenjivati u redakcijama širom svijeta. Da li su na taj način ugrožena i radna mjesta novinara, teško je predvidjeti, iako Švenke tvrdi da njegov "izum" ni u kojem trenutku ne bi trebao usmjeren prema takvom raspletu.

"Ne, ne mislim da će zbog toga novinari gubiti radna mjesta. Naprotiv, ovo smatram dodanom vrijednošću za naš posao. Zašto? Zato što će se roboti fokusirati na tačno određenu, uglavnom informativnu tematiku, dok će novinari imati vremena i prostora za pisanje, uslovno rečeno, pravih priča. Cijela ova priča bi naš posao trebala učiniti djelotvornijim, bržim i zanimljivijim", smatra Švenke.