Prvi snimci talasa na vanzemaljskom moru

Nakon mnogo godina potrage

Prvi snimci talasa na vanzemaljskom moru

Nakon mnogo godina potrage, konačno su snimljeni prvi talasi na nekom vanzemaljskom okeanu, objavili su naučnici NASA-e, prenosi T portal.

Legendarna letjelica Kasini (Cassini), koja je ljubitelje svemira već „počastila“ brojnim sjajnim fotografijama, pratila je 2012. i 2013. odbljeske Sunčevog svjetla u moru ugljovodonika Punga, na najvećem Saturnovom mjesecu – Titanu.

- Talasi koje je zabilježila na, inače, mirnoj površini nisu veliki: visoki su možda dva centimetra, pa se bolje mogu opisati kao mreškanje - objasnio je Džejson Barns sa Univerziteta Ajdaho na Konferenciji lunarnih i planetarnih nauka.

Ali, stručnjaci očekuju da bi u narednih nekoliko godina mogli da se povećaju, jer će sjeverna hemisfera Titana, na kojoj se nalazi veći dio njegovih mora, izaći iz zime i ući u proljeće.

- Izgleda da Titan počinje da se talasa. Okeanografija više nije nauka ograničena isključivo na Zemlju – potvrdio je Ralf Lorenc, planetarni naučnik sa Univerziteta „Džon Hopkins“ u Merilendu.

Na brojnim preletima iznad Titana, Cassini je otkrio mnogo minijaturnih jezera i velikih mora metana, etana i drugih spojeva iz grupe ugljovodonika. Na površini ogromnog mjeseca padaju kiše, koje potom isparavaju i stvaraju složene vremenske prilike koji vjerovatno uključuju i vjetrove. Ipak, sonda NASA-e sve do nedavno nije uspjela da otkrije nikakva mreškanja na površini Titanovih mora. Ona su izgledala mirna i glatka poput ogledala. Jedan od razloga mogla bi da bude činjenica da su tekući ugljovodonici viskozniji od vode, pa ih je teže pokrenuti. Drugi bi mogao da bude taj što vjetrovi na Titanu nisu dovoljno jaki da izazovu njihovo mreškanje.

Lorenc i njegovi kolege su još 2010. godine predvidjeli da bi s dolaskom proljeća Titanovi vjetrovi mogli da osnaže. Budući da Satrunu i njegovim mjesecima treba 29 zemaljskih godina za jedan okret oko Sunca, na početak smjene godišnjih doba trebalo je čekati jako dugo. 

Na snimcima mora Punga spektrometri letjelice Cassini zabilježili su četiri izuzetno sjajna piksela, koji liče na odsjaje Sunca kakvi mogu da se viđena zemaljskim morima u suton iz aviona. Kalkulacije su pokazale da je visina talasa tek nekoliko centimetara.

- Zato, nemojte još da pripremate daske za surfovanje na Titanu - našalio se Barns na konferenciji.

Naučnici ističu da ovo otkriće još mora da bude potvrđeno budućim istraživanjima, jer postoji mogućnost da se svjetlost reflektovala od nekih vlažnih kamenčića, a ne od talasa.

Ipak, u prilog postojanju talasa je i druga studija, u kojoj se navodi da je prošlog ljeta na moru Ligeja snimljeno svijetlo ostrvo koje je 16 dana kasnije nestalo. Naučnici vjeruju kako je moguće da je misteriozno ostrvo zapravo bila namreškana površina, pokrivena brojnim talasićima.