Da li je globalno zagrijavanje je prestalo?
Ilustracija

Zastoj u pregrijavanju

Da li je globalno zagrijavanje je prestalo?

Zastoj u pregrijavanju Zemlje zbunio je eksperte. Zagrijavanje je stalo, a sve češće čuje se glas naučnika koji tvrde da promjene klime na Zemlji nisu čovjekovo djelo već prirodna pojava.

Oko globalnog zagrijavanja podigla se velika galama u redovima naučnika, pa i političara u posljednjih godinu, dvije..

Prevladavalo je mišljenje da se Zemlja pregrijava zahvaljujući (ne)djelima ljudske vrste–zagađivanju atmosfere koje je dovelo do efekta staklene bašte – to jest povećanja temperature na površini planete.

Ali, dogodilo se da je stvarnost počela da demantuje takav stav.

Drugim riječima, zagrijavanje je stalo, a sve češće čuje se drugi tabor istraživača koji tvrde da su promjene klime na Zemlji evidentne, ali da one nisu čovjekovo djelo, već potpuno prirodna pojava!

U čudu su se našli zagovornici krivice ljudskog roda za globalne promjene. Oni su za pauzu u globalnom zagrijavanju okrivili jake pacifičke vjetrove, piše Politika.

Moćni vjetrovi na Pacifiku u velikoj su mjeri odgovorni za nedavno uočena usporavanja globalnog zagrijavanja. Intenzivni vjetrovi su podstakli toplotu da prosto nestaje u okeanima, zaključili su istraživači Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju, u Australiji, u februaru ove godine. Ali, čim vjetrovi počnu da jenjavaju, toplota će se opet raširiti po atmosferi, uvjereni su oni.

Tokom proteklih 20 godina, istočni vjetrovi koji udaraju ka zapadu preko Pacifika vinuli su se do nebeskih visina. Nekada najjači vjetrovi sada su duplo moćniji. Poremetili su sve što je predviđeno klimatskim modelima.

Naučnici su odlučili da vide što će se desiti kada stvarna jačina vetra bude uračunata u klimatske modele. Oni su otkrili da su tokom pet godina moćni pacifički vjetrovi bili tako snažni da su doprli do jakih morskih struja koje su „upile” toplu površinsku vodu, a ledenu „dovele” na površinu.To hlađenje površine mora dovelo je do zastoja posmatranog trenda globalnog zagrijavanja.

– Posljednje dvije do tri godine uočeno je prestrojavanje stručnjaka u tumačenju klimatskih promjena. Donedavno su bili isključivi, čovjek je emisijom gasova sa efektom staklene bašte glavni krivac za klimatske promjene. U stvari, obični građani bili su zasipani medijskom presijom o neizbježnoj promjeni klime, a nije se čulo drugačije mišljenje, to jest postojala je neka vrsta cenzure mišljenja koja se ne uklapaju u zacrtanu teoriju privilegovanih ‘stručnjaka’. I što bi! Vrijeme i klima neće da slušaju teoriju. Temperatura na globalnom nivou posustaje u porastu i posljednjih šesnaest godina nema statistički značajan porast – komentariše zbivanja na svjetskoj meteorološkoj sceni Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji se već desetak godina konstantno bavi proučavanjem klimatskih promjena.

Todorović dodaje da zapravo postoje oscilacije, temperature malo opada pa malo raste, kao i većina meteoroloških parametara, što je uočeno otkada su počela redovna meteorološka mjerenja.

– Zapaženi su određeni periodi ponavljanja, periodičnosti, oscilacija meteoroloških parametara, pa su tako u stručnoj literaturi odavno prisutni pojmovi NAO (Sjevernoatlanska oscilacija), PDO (Pacifička dekadna oscilacija) i druge. Većina imaju period oscilacija od približno 60 godina. Na primjer, temperatura je približno 30 godina iznad prosjeka, pa približno 30 godina ispod prosjeka. Ti periodi nisu strogo istog trajanja, ali se jasno uočavaju oscilacije, ritam prirode. Sada, kada klimatski stručnjaci uočavaju praznine (warming hiatus, padovi) u trendu porasta temperature, pokušavaju to da obrazlože na mnoge načine. Pa kažu da je jaka zima dokaz za globalno zagrijavanje, te da je uočeno smanjenje temperature okeana doprinijelo smanjenju trenda porasta globalne temperature vazduha, do najnovijeg – da su vjetrovi nad okeanima dvostruko jači, što je nevjerovatna tvrdnja – uvjeren je Todorović.

On kaže da pomenuti procesi stvarno utiču na vremenske prilike, gledajući na duži period, i na varijacije nekih klimatskih parametara, mada ne baš i klime u cjelini.

Ali najzanimljivije je da se sve te priče polako zamjenjuju teoriju o antropogenom uticaju na klimu.

– Ne bi bilo čudno da za neku godinu neki klimatski stručnjaci saopšte da je zajedničkim sistemskim radom na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte uspješno zaustavljeno globalno zagrevanje. Nažalost, sve je to rezultat pretjeranog miješanja politike u nauku – zaključio je sagovornik Politike.

Izvor: Politika