Još jedna beba izliječena od HIV?
ilustracija

test negativan

Još jedna beba izliječena od HIV?

Agresivna, rana terapija kod bebe rođene sa virusom HIV još jednom je dala naizgled odlične rezultate i tim ljekara iz Los Anđelesa se nada da je dijete uspješno izliječeno, javlja "Gardijan".

Terapija je započeta samo četiri sata nakon rođenja djevojčice iz predgrađa Los Anđelesa prošlog aprila. Ljekari joj i dalje daju lijekove, a niz testova pokazuje da je njeno stanje značajno drugačije nego kod redovnih pacijenata, kojima ljekovi uglavnom samo suzbijaju infekciju.

"Ne znamo da li je beba u remisiji, ali sve ukazuje na to da jeste. Oprezni smo i ne možemo da kažemo da je potpuno izliječena, ali se svakako nadamo da je to slučaj", rekao je jedan od specijalista iz ljekarskog tima.

Kako je navedeno, ljekarima je majka zaražena HIV-om bila poznata "iz prethodne trudnoće", a kada je došla na novi porođaj, ustanovljeno je da nije uzimala ljekove.

Uprkos pokušajima da se prilikom porođaja spriječi prenošenje virusa, testovi su pokazali da je i novorođenče zaraženo. Danas, nakon skoro godinu dana terapije, testovi ne pokazuju prisustvo HIV-a, a djevojčica "izgleda potpuno zdravo".

Ljekari su se na agresivnu, ranu terapiju odlučili zahvaljujući izvještaju o liječenju djeteta iz Misisipija objavljenom samo mjesec dana prije rođenja zaražene djevojčice.

Beba iz Misisipija sada ima tri i po godine, ne prima terapiju već više od dvije, a testovi ne pokazuju prisustvo virusa HIV.

Prošlogodišnji rad ljekara iz Misisipija su mnogi vidjeli kao revoluciju i najveću prekretnicu u borbi protiv širenja HIV, a značajan podatak je činjenica da se za liječenje koriste jeftini i dostupni ljekovi protiv HIV.

Ljekari su prije toga samo još u jednom slučaju u istoriji saopštili da je neko izliječen od HIV-a. U pitanju je slučaj čuvenog "berlinskog pacijenta" Timotija Reja Brauna. Njegova infekcija je suzbijena 2007. teškom terapijom koja se primjenjuje protiv leukemije, čime mu je skoro potpuno uništen i imuni sistem.

Za razliku od skupe terapije koja je primijenjena u slučaju "berlinskog pacijenta", ove dvije bebe se liječe široko dostupnim ljekovima.