Nova teorija o torinskom platnu
Torinski pokrov

Prošlogodišnje istraživanje

Nova teorija o torinskom platnu

Vjekovima torinsko platno stvara razdor među onima koji smatraju da je u pitanju Isusov posmrtni pokrov i onima koji su mišljenja da je sve samo crkvena propaganda, što je glavni razlog da svako malo postoji nova teorija vezana za njegov nastanak.

Tako je prošlogodišnjim istraživanjem utvrđeno da bi zaista u pitanju mogla biti tkanina u koju je bilo omotano tijelo Isusa Hrista: platno je tada prošlo tri testa, jedan mehanički i dva hemijska. Korišćene su savremene forenzičke metode, a dobijeni rezultati pokazali su da je ono nastalo u periodu između 300. godine prije Hrista do 400. godine nakon Hrista.

Potres kao dokaz

A istraživači sa Univerziteta Politecnico di Torino, A. Carpinteri, G. Lacidogna i O. Borla, sada su predstavili teoriju u kojoj tvrde da je moguće da se neutronskim zračenjem do kojeg je došlo zbog potresa u doba Hristove smrti stvorila slika na platnu. U prilog njihovoj teoriji, tvrde, ide istorijska činjenica da Jerusalim stvarno jesta pogodio zemljotres u periodu oko njegove smrti, odnosno 33. godine.

Svoju teoriju o zemljotresu u Jerusalimu oko vremena Isusove smrti naučnici su potkrijepili sa nekoliko izvora, uključujući grčkog istoričara Talosa i Matejevo jevanđelje, ali i Danteove spise: "Ako povežemo sliku prikazanu na platnu uz čovjeka koji je umro 33. godine poslije Hrista, postoje barem tri dokumenta u literaturi koji svjedoče da su se razorni zemljotresi dogodili u to vrijeme", stoji u studiji.