Galileova zagonetka riješena nakon 400 godina
ilustracija

Evo zašto Venera izgleda veće od Jupitera

Galileova zagonetka riješena nakon 400 godina

Naučnicima i astronomima je bilo potrebno 400 godina da objasne zašto Venera izgleda mnogo veće od Jupitera.

Venera izgleda veće od Jupitera sve dok ih posmatrate golim okom, ali kada ih posmatrate uz pomoć teleskopa, izgleda kao da su planete zamijenile svoje veličine – Jupiter izgleda veće od Venere.

Italijanski fizičar, matematičar i astronom Gallileo Galilei bio je zbunjen ovom misterioznom zamjenom prije skoro 400 godina. On je smatrao da je uzrok tome određena "smetnja u oku ljudi“.

I sada, 400 godina kasnije, naučnici tvrde da imaju znatno preciznije objašnjenje.

Naša percepcija svjetla, dok ono prolazi kroz oko, ima tendenciju da uveličava svijetle objekte koji se nalaze ispred tamne pozadine.

Venera uspijeva da nadsija Jupiter i zato nam se čini da je osam do 10 puta veća tako da se čini da je naučnik iz 16. vijeka sve vrijeme bio u pravu.

Naučnici tvrde da su ljudska zjenica i mozak tako podešeni da reaguju na kontrast između svijetlih objekata i tamne pozadine.

"Galileo je bio prvi koji je rekao da naše oko mijenja realnost. Mogao je da vidi da je Venera izgledala znatno veće od Jupitera kada je planete posmatrao golim okom kao i da je važilo suprotno kada ih je posmatrao uz pomoć teleskopa“, izjavio je Hose Alonso sa Državnog univerziteta optometrije u Njujorku.