Naše posmatranje uništava univerzum?
Ilustracija

Teorija američkih naučnika

Naše posmatranje uništava univerzum?

Znanje je moć, ili smo barem tako navedeni da mislimo. Međutim, previše saznanja moglo bi sasvim slučajno da aktivira odbrojavanje do apokalipse, ako je vjerovati fizičarima iz Amerike.

Teorija dva naučnika iz SAD smatra da smo možda pogurali univerzum bliže njegovoj sudbini prostim posmatranjem.

Lorens Kraus sa Univerziteta u Klivlendu i kolega Džejms Dent tvrde da su astronomi ubrzali taj proces u protekle dvije decenije.

To je zbog toga što su se usudili da mjere tamnu energiju, misterioznu silu koja razdvaja galaksije.

Oni su prvi put predložili ovu teoriju 2007. i smatraju da kontinuirano posmatranje svemira može da ga stavi u stanje koje će nas uništiti sve.

Njihova teorija vezuje se za čudno svojstvo kvantne fizike koje kontroliše ponašanje subatomskih čestica i vrlo vjerovatno, cijelog svemira.

Kvantni sistemi mogu da obrnu energetsko stanje čestice kao kada se radioaktivni atom raspada.

Pojedini naučnici smatraju da je univerzum odavno trebao da promijeni svoje stanje kvantne energije koje bi moglo da dovede do toga da život u svakom trenutku može da prestane da postoji.

Ukoliko do toga dođe, ono neće premašiti brzinu svjetlosti, tako da ćemo moći to da posmatramo.

Razlog za taj kolaps, kako smatra profesor Kraus, ima veze sa čudnim načinom na koji posmatranje utiče na kvantna stanja.

U Šredingerovom eksperimentu sa mačkom – mačka u kutiji čiju sudbinu određuju subatomske čestice je ujedno i živa i mrtva sve dok neko ne podigne poklopac.

Tek onda možemo da saznamo da li je ona „živa“ ili „mrtva“.

Sudeći po zakonu poznatom kao „Efekat kvantne nule“, svaki put kada posmatramo ili mjerimo nešto na kvantnom nivou mi pomeramo njegov sat raspada na nulu.

Fizičari su izračunali da je posmatranje efekata tamne energije možda resetovalo sat propadanja univerzuma.

Dobre vijesti su da ukoliko prestanemo da ga posmatramo, svemir bi mogao da se prebaci u stanje unutar kojeg će propadati sporije.

„Odgovor na pitanje zašto postoji nešto umjesto ničega je krajnje prost. samo sačekajte, neće ga biti još dugo“, zaključio je profesor Kraus.