HTC  zbog Nokije mijenja dizajn mobilnih telefona
HTC vs Nokia

Četvrta sudska pobjeda Nokije nad HTC-om

HTC zbog Nokije mijenja dizajn mobilnih telefona

U još jednom od mnogobrojnih sudskih sporova Nokia je pobijedila HTC. U Njemačkoj je presuđeno da HTC preinači svoje uređaje kako ne bi došlo do zabrane prodaje njegovih pametnih telefona u toj zemlji, prenosi Tportal.

U pitanju je četvrta pobjeda Nokije u Njemačkoj nad HTC-om, a posljednjoj u nizu se priključila presuda zbog određenog patenta.

U HTC-u smatraju tu tehnologiju nepotrebnom i napominju da već rade na načinima na koje će je ukloniti iz svojih uređaja.

Protiv HTC-a su u Nokiji 'podigli' čak 50 patenata širom svijeta, a nakon Njemačke i Britanije, HTC je tužen i u Francuskoj.

Noviji događaji su naveli i regulatorna tijela EU da pošalju upozorenje bivšem mobilnom divu, jer su posumnjali da će kompanija postati patentnim trolom. Kako je već ranije bilo riječi, iako su regulatorna tijela EU ranije bez ikakvih uslova odobrila Microsoftovu kupovinu dijela Nokije, ono što kompaniji ostaje potpuno je druga priča.

Ona je i prije prodaje odjela mobilnih uređaja Microsoftu agresivno počela sprovoditi politiku zaštite svojih patenata i proizvoda, ali s obzirom na to da će mnoge od tih tehnologija ‘prestati koristiti u vlastitim uređajima’ zbog spomenute prodaje, Nokia rizikuje to da se pretvori u ‘patentnog trola’.