Tvrdi da je kamen na Marsu
ilustracija

Tužio NASA-u

Tvrdi da je kamen na Marsu "živ"

Misteriozni kamen na Marsu, koji se iznenada pojavio na fotografiji rovera “Oportjuniti” od 8. januara, i dalje je predmet kontroverzi.

Astrobiolog dr Raun Džozef tvrdi da ovdje nije riječ o obično kamenu. On je podnio tužbu protiv američke svemirske agencije NASA i njenog administratora Čarlsa Boldena, ne bi li ih natjerao da detaljnije ispitaju sporni kamen, piše “Hafington post”.

U tužbi, koja je predata u ponedeljak sudu u Kaliforniji, Džozef je pozvao NASA da “izbliza fotografiše i detaljno naučno pregleda i istraži pretpostavljeni biološki organizam”.

Riječ je o objektu koji se misteriozno pojavio na jednoj lokaciji koju je rover fotografisao u razmaku od 12 solarnih dana.

NASA je identifikovala objekat kao kamen – neobičan kamen koji se nekako našao na lokaciji na kojoj unazad nekoliko solarnih dana nije bio. Kako je rečeno, moguće je da je “Oportjuniti” nekako gurnuo kamen koji je tu pao. Ali, to je i dalje samo kamen, tvrdi NASA.

"Gledali smo ga našim mikroskopom. Jasno je da je to kamen. Izgleda da se prevrnuo", izjavio je glavni naučnik projekta Marsovi istraživački roveri (Mars Exploration Rover – MER) Stiv Skvajres, tokom proslave 10. godišnjice sletanja “Oportjunitija” na Mars.

Džozef ističe da objekat oblikom podsjeća na apoteciju, plodonosna tijela gljive, ili same pečurke. On smatra da se kamen nije misteriozno pojavio na fotografiji “Oportjunitija”, nego da je već bio tu, na ranijim slikama. Džozef je na sajt Cosmology.com postavio uvećanu verziju fotografije koja pokazuje djelimično vidljiv objekat.

A to objašnjava na sljedeći način: “Spore su bile izložene vlazi usljed promenljivih vremenskih uslova na Marsu. Tokom sljedećih 12 dana, spore su narasle i razvile u opisanu gljivičastu strukturu… Dokaz je u skladu sa biološkom aktivnošću i ukazuje da je možda otkriven život na Marsu. Međutim, u odsustvu vlage, biološke vrste poput pečurki će se isušiti, postati krte i raspasti, a ovaj objekat izgleda da je u tom stanju”.

Portparol NASA Elard Bjutel izjavio je za “Hafington post” da naučnici nastavljaju da analiziraju kamen.

"Pronalazak dokaza o postojanju života na svjetovima van Zemlje važan je cilj za NASA. Ali, to mora da bude čvrst dokaz", istakao je Bjutel.

U međuvremenu, Džozef iščekuje fotografije misterioznog objekta u većoj rezoluciji.

"Odbijanje da se objekat fotografiše iz blizine i iz različitih uglova, odbijanje da se urade mikroskopske slike, odbijanje da se objave fotografije visoke rezolucije, to je neshvatljivo, bezobzirno, nemarno i bizarno", naveo je Džozef.