Amerika će vojnike zamjeniti robotima
Vojnik-robot

Pogledajte video

Amerika će vojnike zamjeniti robotima

Pentagon planira da u skorije vrijeme hiljade vojnika zamijeni robotima. Kako se navodi u saopštenju, ovo će donijeti smrtonosniju, lako pokretljivu i agilniju silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD (DOD) zvanično iznijela ovakve informacije, prenose Vesti online.

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamijenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Do 2020. godine broj vojnika će se smanjiti sa 540.000 na 450.000 izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane SAD.

Pentagon i DARPA u poslednje vreme sve više ''juri'' tehnologiju vezanu za robote, a DOD je investiralo milijarde dolara u kompanije poput ''Boston Dynamics'' koja je sada u vlasništvu ''Gugla''.

Do sada je ova kompanija razvila AlphaDog robota koji je dizajniran da vojnicima nosi tešku opremu. Takođe, DOD je investirala sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robota.

Oni će po svemu sudeći zameniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote kao iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine.

Primjenu robota u vojnim akcijama razvijaju i Rusi, koji testiraju kopnena borbena vozila, pa čak i amfibije, bez ljudske posade.