Džinovska raketa vodi čovjeka na Mars!

Poleće 2017. godine

Džinovska raketa vodi čovjeka na Mars!

SLS, kako je naučnici nazivaju, biće duga preko 120 metara,i teška skoro 3 miliona kilograma. Biće u stanju da nosi i do 130 tona u svemir, i trebalo bi da bude korišćena za obavaljanje "interplanetarnih" zadataka. Prvi probni let je zakazan za 2017 godinu, objavio je Blic.

Najveća raketa ikada sagrađena će prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice, a naučnici se nadaju i da će jednog dana pomoći da se istraže dijelovi svemira gdje čovjek još nije kročio. Naučnici u NASA predviđaju da bi ona jednog dana trebalo i da odvede čovjeka na Mars.

 SLS bi trebalo da doprinese da se spoji naučno sa terenskim istraživanjem - kaže Džon Grunsfeld, astronaut i asistent za nauku u NASA centrali u Vašingtonu, a prenosi Blic.

Trebalo bi da bude lansirana 2017, a osim što bi trebalo da prevozi astronaute, ona će moći i da nosi teret od 143 tone, što je više nešto što je ijedna raketa do sada ponijela.

 

- SLS će omogućiti stvari koje su sada nemoguće, poput prenosa opreme i više instrumenata na dalje lokacije, za manje vremena -  navodi Stiv Kreč, asistent za strategiju i partnerstvo u okviru programa SLS.

 

On dalje navodi da će ovaj sistem omogućiti "novi način na koji se planiraju i osmišljavaju" interplanetarna naučna istraživanja.