Skynet polako postaje realnost
Ilustracija

Projekat RoboEarth

Skynet polako postaje realnost

Informacije o posebnoj internet mreži koja omogućava robotima da uče jedni od drugih i dijele informacije prikazana je po prvi put.

Naučnici iza projekta RoboEarth po prvi put će je prikazati na Univerzitetu Ajndhoven u prostoriji koja je napravljena da liči na bolničku sobu, prenosi B92. 

Četiri robota će koristiti ovaj sistem kako bi izvršili seriju zadataka, uključujući i serviranje pića pacijentima. 

U pitanju je kulminacija četvorogodišnjeg projekta koji je finansirala Evropska unija, a cilj je da se dođe do trenutka kada će i roboti i ljudi moći da aploaduju informacije u baze podataka bazirane na cloud tehnologiji koje će služiti kao kolektivni mozak za mašine. 

Sistem su razvili naučnici iz kompanije Philips i pet univerziteta iz Evrope. 

„U svojoj srži, RoboEarth predstavlja internet za robota, to je džinovska mreža i baza podataka gdje roboti mogu da dijele informacije i uče jedni od drugih“, izjavio je Rene van de Molengraft, vođa projekta. 

Četiri robota koja će biti testirana će morati da „međusobno sarađuju“ kako bi pomogli pacijentima. 

Jedan robot će aploudovati mapu prostorije kako bi drugi mogli da se po njoj kreću i serviraju piće pacijentima. 

„Trenutni problem odnosi se na činjenicu da su mnogi roboti dizajnirani da obavljaju samo jednu stvar. Promjene se dešavaju svakodnevno tako da su unaprijed planirane akcije u tim situacijama beskorisne. Zadatak poput otvaranja kutije sa pilulama može biti podijeljen na RoboEarthu, tako da i drugi roboti mogu to da urade bez dodatnog programiranja“, tvrdi Molengraft. 

Ovaj sistem baziran na cloud-u takođe znači da roboti određene kompjuterske zadatke takođe mogu da izbrišu tako da im neće biti potrebno previše kompjuterske snage ili energije. 

Sa druge strane, autor Džejms Barat smatra da postoje i određene opasnosti i da bi u ovakav sistem trebalo ugraditi određene bezbjednosne protokole.