NSA: Šifre su nemoćne pred ovim računarom

Super-kompjuter

NSA: Šifre su nemoćne pred ovim računarom

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) pokušava da napravi računar koji će moći da provali najveći broj šifrovanih programa, bez obzira na to da li su oni namijenjeni da zaštite špijunske programe drugih država ili bankovne račune građana.

Pozivajući se na dokumenta odbjeglog obavještajca Edvarda Snoudena, "Vašington post" u jučerašnjem izdanju prenosi da NSA pokušava da razvije takozvani "kvantni računar" koji bi mogao da bude korišćen za "razbijanje" šifrovanih kodova za čuvanje osetljivih informacija.

Razvijanje takvog računara, koji bi odjednom mogao da obavi nekoliko proračuna, moglo bi da potraje godinama, prenosi Rojters pisanje američkog dnevnika.

List procjenjuje da bi takva moćna mašina, koja bi mogla da razotkrije zaštitu podataka građana, mogla imati posljedice na različite oblasti, poput medicine.

Izrada računara je dio istraživačkog programa NSA, vrijednog 79.7 miliona dolara, nazvanog - "Dospijevanje do teških meta".

Pojedine nevladine organizacije takođe pokušavaju da razviju kvantne računare i za sada nije jasno da li program NSA zaostaje za tim pokušajima ili su znatno ispred njih.

Edvard Snouden je prošle godine objelodanio da je NSA, uz pomoć svog programa, prikupljala podatke telefonske i internet komunikacije građana širom svijeta. Američki federalni sudija je prošle sedmice zaključio da su ti podaci dobijeni na zakonit način, dok je drugi sudija doveo u sumnju ustavnost takvog programa.

O ovom pitanju će se najverovatnije u konačnom izjasniti i Vrhovni sud SAD.

Snouden je ranije optužen za špijunažu, a svoje utočiste je pronašao u Rusiji, čije vlasti su mu odobrile privremeni azil.

Tanjug