Timskim radom do uspjeha
Ilustracija

Mladi naučnik Marko Simeunović gradi karijeru u Crnoj Gori

Timskim radom do uspjeha

Problem razvoja nauke u Crnoj Gori je sistemski. Ozbiljniji razvoj nauke bi se mogao očekivati sa većim ulaganjima u nauku, istraživačkim projektima, kao i povezivanjem istraživačkih institucija sa okruženjem

I pored velikog broja sati koje se provode u istraživanju, dr Marko Simeunović kaže da uvijek nađe vremena za druženje sa prijateljima, hobije, putovanja.

●Kako izgleda jedan običan dan mladog naučnika u Crnoj Gori?

- Mladi naučnici, angažovani na Univerzitetu Crne Gore, pored naučnih aktivnosti, učestvuju i u izvođenju nastave na različitim fakultetskim jedinicama, tako da je njihov istraživački rad dosta podređen nastavnim aktivnostima. U zavisnosti od njih imamo više ili manje vremena za naučno-istraživački rad. Međutim, pravilnom organizacijom u stanju smo da zadržimo kontinuiranost u istraživanjima, koja je preduslov za ostvarivanje zapaženih rezultata. Rad na Elektrotehničkom fakultetu, gdje sam trenutno angažovan, nije individualan, već se obavlja u sklopu naučno-istraživačkih grupa. Prednost grupnog rada je u brzoj realizaciji i potvrdi ideja, kao i u njuhovom unapređivanju. Često se dešava da jedan član grupe, svojom voljom i željom za radom, inspiriše ostale kolege da daju svoj maksimum. Put od nastanka ideje do njene verifikacije kroz publikaciju u prestižnom međunarodnom časopisu prolazi kroz nekoliko faza, koje zahtjevaju mnogo truda i rada. Kada dođete do neke ideje na osnovu koje možete unaprijediti oblast kojom se bavite, neophodno je da sagledate sve njene prednosti i mane, i da, sa ostalima članovima tima, pokušate da je do detalja razradite. Potom, ako ideja ima perspektivu, slijedi proces matematičkog dokazivanja prednosti vašega rješenja u odnosu na postojeća rješenja i njegova verifikacija kroz računarske simulacije. Tek kada ste sigurni da je vaše rješenje bolje od postojećih, slijedi pisanje naučnog rada i njegovo slanje u neki od časopisa. Poslednji korak je posebno važan, jer, ako na pravi način ne prezentujete rezultate vašega rada, velika je vjerovatnoća da isti neće biti odobren za publikovanje. Ova procedura je obično vremenski zahtjevna i zna da, u zavisnosti od kompleksnosti rješenja, traje od nekoliko mjeseci do godinu, dvije. I pored velikog broja sati koje se provode u istraživanju, nađe se vremena i za druženje sa prijateljima, hobije, putovanja...

●Kako vidite narednu godinu kada je Vaša karijera u pitanju?

- Na razvoj moje karijere i njen smjer u narednoj godini će u velikoj mjeri uticati izbor budućeg radnog mjesta. Naime, angažman saradnika u nastavi na Elektrotehničkim fakultetom mi ističe u septembru. Kako nema otvorenih docentskih pozicija na ETF-u, rukovodstvo Fakulteta ulaže značajne napore da me zadrže na ovoj naučno-istraživačkoj instituciji. Svakako da je moja želja da nastavim svoj rad u ovoj instituciji, jer ETF predstavlja veoma kompaktan kolektiv i pravo je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima sa ove institucije. Kako je moja oblast interesovanja digitalna obrada signala, želja mi je da u narednoj godini proširim tu oblast i na kompjuterski vid i mašinsko učenje, jer istraživanje u ovim oblastima se mnogo lakše može komercijalizovati, pa je i samim tim primamljivija potencijalnim privrednim subjektima. Nadam se da ću u narednoj godini ponovo posjetiti Petroleum Institute iz Abu Dabija, sa čijim profesorima imamo odličnu saradnju. Saradnja sa ovom institucijom nam je od posebne važnosti, jer se ona bavi konkretnim praktičnim problemima iz oblasti seizmičkih signala.

●Nauka u Crnoj Gori u budućnosti?

- Ne vjerujem da će se položaj nauke puno promijeniti u odnosu na sadašnje stanje. Razvoj nauke u Crnoj Gori je lokalizovan na nekoliko istraživačkih institucija, uglavnom fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore i ostalih univerziteta. Na žalost na tim institucijama vrlo je mali broj naučnika koji se bave isključivo naukom, to jest svi su manje-više angažovani u nastavi. Ovaj angažman iziskuje veliko vrijeme i trud, tako da se naukom bavimo tek kad završimo obaveze vezane za nastavu. Vrlo često se dešava da se prave i višenedjeljne pauze u istraživanju zbog ovoga. Otuda i činjenica da su najproduktivniji periodi u istraživanju oni između semestara. Dakle, problem razvoja nauke u Crnoj Gori je sistemski. Ozbiljniji razvoj nauke bi se mogao očekivati sa većim ulaganjima u nauku, istraživačkim projektima, kao i povezivanjem istraživačkih institucija sa okruženjem, bez čega nema prave potvrde kvaliteta istraživačkog rada.

●Koja nas naučna otkrića očekuju?

- Smatram da će razvoj nauke u budućnosti u Evropi biti diktiran zahtjevima evropskih istraživačkih programa kakav je Horizon 2020. S obzirom na trenutnu nestašicu energije u svijetu, mislim da će istraživanja na polju alternativnih izvora energije imati prioritet. Takođe, s obzirom na rapidan razvoj ICT industrije i njenu sve veću prisutnost u ostalim granama industrije, i ova oblast će se značajno razvijati.S.Ć.

(Izvor:Dan)