Turistička putovanja oko Mjeseca moguća do 2043.
Mjesec

Intergalaktička putovanja mogu postati realnost

Turistička putovanja oko Mjeseca moguća do 2043.

Ukoliko svemirske kompanije poput Virgin Galactica ostvare svoje ciljeve, u narednih 30 godina bi turistička putovanja oko Mjeseca mogla postati stvarnost.

Milijarder Richard Branson i njegova djeca biće putnici u prvom komercijalnom letu njegove kompanije, predviđenom za 2014. Godinu. Ipak, predsjednik kompanije, George Whitesides, navodi kako se njihove ambicije šire van suborbitalnih letova za prve klijente.

"Ukoliko uspijemo da ostvarimo značajniji progress u višekratnom pristupu svemiru, mislim da će nam to otvoriti sve mogućnosti u budućnosti. Jedan od pravaca, koje bi to moglo otvoriti je,putovanje velikom brzinom između dvije lokacije na Zemlji. Mogli bi otvoriti i mogućnost staništa u nižoj Zemljinoj orbiti te mogućnost za prisupačnije duže letove, poput putovanja oko Mjeseca. Mislim da Branson ima velike planove za mnogo različitih aktivnosti”, rekao je Whitesides.

Trenutno je kompanija fokusirana na dovršavanje programa testnih letova, kako bi se pripremili za letove da putnicima, koji bi se trebali održavati svake sedmice, kada se uspostavi usluga, prenosi klix.ba.

Već je nekih 650 osoba rezervisalo putovanje, a u narednih nekoliko godina kompanija će udvostručiti broj ljudi koji su bili u svemiru nakon prvog leta Jurija Gagarina iz 1961. godine, koji je započeo eru čovjekovog istraživanja svemira.

Virgin nije sam u razvoju svemirskog turizma. Konkurencija odsjeka je sve snažnija, a i druge kompanije pokušavaju da ponude slične usluge.

Sa priključivanjem privatnih kompanija i sve većim brojem nacionalnih svemirskih agencija, Whitesides predviđa rađanje nove ere u istraživanju svemira.

"Mislim da postoje velike šanse da doživimo pronalazak još jedne ‘Zemlje’ u nekom drugom sunčevom sistemu”, rekao je.