Kineska svemirska letilica sletjela na Mesec
Mjesec

Prva zemlja nakon 37 godina

Kineska svemirska letilica sletjela na Mesec

Kineska istraživačka svemirska letilica "Čange-3" uspješno je sletjela danas na površinu Mjeseca, čime je Kina postala prva zemlja koja je to učinila tokom poslednjih 37 godina, izvjestili su kineski državni mediji, javlja Tanjug.

Na kineskoj državnoj televiziji prikazane su slike površine Mjeseca u trenutku kad je letilica dotakla tlo, prenio je AP. 

U sastavu letilice je svemirski modul i prvi kineski lunohod "Jujtu" ili "Zec od žada", težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat. 

Samohodni lunohod napustiće "Čange-3" i početi tromjesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Mjeseca u nedjelju, naveo je Itartas. 

Naziv kosmičkoj letelici "Čange" dat je po imenu drevne kineske boginje Mjeseca, a lunohodu po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac. 

Prve astronaute Kina planira na Mjesec da uputi poslije 2020. godine.

"Čange-3" je uspješno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez. 

Prizemljenje letilice na Mjesec poslednji je korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji se doživljava kao simbol podizanja kineskog statusa u svijetu i njenog tehnološkog napretka, deceniju pošto je Kina uputila prvog kosmonauta u svemir, uoči planiranog postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine i eventualnog slanja kosmonauta na Mjesec, ocijenio je AFP.