Tamo gdje se lede oči, nos i pluća
ilustracija

Najhladnije mjesto na Zemlji

Tamo gdje se lede oči, nos i pluća

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepena Celzijusa. Pri toj se temperaturi ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 stepeni Celzijusa CO2 iz gasovitog stanja postaje suvi led.

Planinski lanac na Antarktiku gdje se temperatura spušta čak ispod -91 stepena Celzijusa Planinski lanac na Antarktiku gdje se temperatura spušta čak ispod -91 stepena Celzijusa

Rekordnu su hladnoću otkrili naučnici iz „America's National Snow and Ice Data Centrea“, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije je mjesto smješteno na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 stepena Celzijusa.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mjesta jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom te kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suvih vremenskih perioda, a ne vjetrovitih i sniježnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. Tamo prosječna temperaturu u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusa.

Ojmjakon je dom petstotinjak ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jednejedine prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail, prenio je index.hr.