Počela prodaja revolucionarnog mobilnog
Ruski smartphone

Prvo pa Rusko

Počela prodaja revolucionarnog mobilnog

"Smartphone" uređaji ruske proizvodnje nisu tema koja često krasi top teh vijesti u svijetu, ali YotaPhone bi to mogao promijeniti.

Ruska kompanija Yota lansirala je na tržišta Rusije i dijela Europe svoj smartphone uređaj YotaPhone. Radi se o pametnom telefonu koji posjeduje Android operativni sistem, ali to nije njegova posebnost. YotaPhone ima dva ekrana veličine 4,3 inča, jedan sprijeda i drugi straga.

Cijena uređaja jeste 499 eura, a The Verge piše kako su još ranije ove godine, dobivši na uvid prototip tog uređaja, vidjeli obećavajuće stvari. Jedini problem s prototipom tada, bio je njegov odaziv na komande. Vjeruju kako je taj problem sada zasigurno "ispeglan", jer je proizvod pušten na široko tržište.

YotaPhone ima prednji LCD ekran rezolucije 720p, dvojezgreni 1,7 GHz Snapdragon procesor, dva gigabajta radne memorije te 32 gigabajta memorije za pohranjivanje podataka. Ekran s druge strane isto tako je veličine 4,3 inča, no manje rezolucije, 640x360 pixella i ne služi kao dodatak prednjem ekranu, već kao pojačavanje samog korištenja i doživljaja tog telefona, piše RTCG.

Yota ekran s druge strane opisuje kao "uvijek upaljen ekran vrlo male potrošnje energije". najbolje se može koristiti kao čitač, za prikaz obavještenja, statusa baterije i drugih korisnih informacija.

Sve što korisnik gleda na prednjem ekranu, može se uhvatiti i prikazati na ekranu s druge strane, tako da na primjer možete prebaciti neku mapu na ekran s druge strane te na taj način uštedjeti na potrošnji baterije.

Uređaj nema nikakvih fizičkih dugmića za pritiskanje, već na dnu uređaja ima trake osjetljive na dodir, koje se nalaze s obje strane uređaja i imaju više funkcija.