Srpska naučnica Ksenija Bunjak među 25 najboljih istraživača svijeta
Ksenija Bunjak (Foto: Politika.rs)

Istraživač u oblasti održivog razvoja

Srpska naučnica Ksenija Bunjak među 25 najboljih istraživača svijeta

Ksenija Bunjak za istraživanje o arhitekturi srpskih sela dobila priznanje Ministarstva obrazovanja, i to ni manje ni više nego vodeće ekonomske sile Evrope.

Ksenija Bunjak (29) doktorand je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i jedna od 25 najboljih mladih naučnika na svijetu za ovu godinu, prema odluci Ministarstva za obrazovanje i istraživanje Republike Njemačke, piše "Politika".

Ona je jedna od "zelenih talenata", istraživača u oblasti održivog razvoja, prva iz Srbije koja je dobila ovu prestižnu nagradu i jedna od dvoje nagrađenih naučnika iz Evrope. Kada nije na fakultetu obilazi sela Srbije i smišlja kako da ih pretvori u ekološka, a usput razgovara sa mještanima i savjetuje im šta da promjene u kućama kako bi što bolje iskoristili energiju ili svjetlost, a što manje platili račun za struju.

"Draž čitavog posla jeste da se pomogne ljudima. Najviše volimo da vidimo, kada se vratimo u neko selo, da su nas ljudi poslušali i na primjer promijenili prozore ili namjenu prostorije kako bi imali više svijetla ili bolje grijjanje", priča Ksenija, koja je nedavno sa kolegom Mladenom Pešićem počela projekat "Atlas srpskih sela".

 

Ove godine je pokrenula i nevladinu organizaciju EAT, sa idejom da podigne svijest građana o ekologiji. Govori šest jezika, jedno vreme je živujela u Danskoj dok je istraživala za doktorat, a 2007. godine je ekološki projektovala u Španiji, što je odredilo njen dalji profesionalni put.

"Moja ideja o formiranju ekoloških sela, zapravo model po kojem je moguće da se rekonstruiše selo u ekološko jeste ono što je presudilo da dobijem nagradu njemačkog Ministarstva obrazovanja. Ideja je da sa kolegama sa Elektrotehničkog fakulteta napravimo kompjuterski program koji će moći da primjenjuju bilo gde u svijetu – ukucaju karakteristike određenog sela, klimatske, geografske i dobiju model po kojem može da se uradi najbolja arhitektonska intervencija", rekla je Ksenija za beogradski dnevnik.

Zajedno sa 24 ostala dobitnika ona je provela dvije nedelje u Njemačkoj, obišli su sedam gradova i njihove fakultete i institute koji se bave održivim razvojem. Sledeće godine moći će da odabere gde će da radi praksu tri mjeseca, kompletni troškovi boravka su pokriveni, a za sada misli da će to vjerovatno biti Tehnički univerzitet u Minhenu.