Pogledajte 3D displej koji mijenja oblik i pomjera predmete

"inFORM" mašina

Pogledajte 3D displej koji mijenja oblik i pomjera predmete

Hologrami možda stvaraju iluziju slika kojih možete da dodirnete, a grupa naučnika sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu je otišla korak dalje kada je predstavila "inFORM" mašinu koja informacije prikupljene kamerom pretvara u 3D objekat.

Šon Folmer i njegove kolege su saopštili da je ova mašina samo jedan u nizu načina na koji oni pokušavaju da pretvore digitalnu informaciju u nešto opipljivo, prenosi "Blic".

"Ako razmislite malo o Skajpu i drugim sredstvima video komuniciranja, njima nedostaje jedan bitan način interakcije. Stvari kao što su gestovi rukama mogu da se izgube ako komunicirate na daljinu", rekao je Folmer.

"InFORM" mašina je sačinjena od 900 stubića raspoređenih u mreži 30x30, a Folmer kaže da je slična regularnom displeju koji ima piksele.

3D kamera šalje slike u mašinu koja mijenja visinu svakog stubića kako bi oponašala ono što kamera vidi, a naučnici najveću primjenu ove mašine vidi u konstruisanju.

Dizajneri i mehanički inženjeri trenutko koriste 3D štampače kako bi napravili prototipe svojih modela. Trenutno, za štampanje treba i do 10 sati, ali sa inFORM mašinom, oni u istom trenutku mogu da renderuju bilo koji dio.