Pronađeni ostaci najstarijeg bića na Zemlji?
Bakterije su na stenama napravile brazde

Bakterije stare skoro 3,5 milijarde godina

Pronađeni ostaci najstarijeg bića na Zemlji?

Naučnici su pronašli moguće prve znake života na našoj planeti – ostatke bakterije stare skoro 3,5 milijarde godina, prenosi “Dejli Telegraf”.

Ostaci kompleksnog ekosistema bakterija nađeni su u Zapadnoj Australiji u udaljenom regionu Pilbara, gdje se nalaze neke od najstarijih stjenovitih formacija, prenose Vijesti.ba.

“Ima dosta bića koja su živjela pre 3,4 milijarde godina, a ovo otkriće pomjera tu granicu. Postoje tvrdnje o malo starijim tragovima života u stijenama na Grenlandu, ali te stijene su toliko deformisane, pa je jako teško reći da li se ono što vidite zaista nalazi tamo. Ove bakterijske sisteme u Pilbari, možete vidjeti i na samim stijenama i pod mikroskopom. Možete vidjeti kako su ove bakterije dolazile u interakciju sa sedimentima na kojima su živjele”, rekao je profesor Dejvid Vejsi sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

On je rekao da više nije moguće vidjeti pojedinačne bakterije, već strukture koje su one napravile.

“Možemo vidjeti brazde i tragove, a kada pogledamo kroz mikroskop možemo vidjeti vlakna upletena u pijesak. Takođe vidimo i organski materijal koji zapravo čine mikrobi, ali oni su se toliko razložili, da više ne možemo razaznati ćelije, već samo naslage materijala bogatog ugljenikom”, rekao je Vejsi.

Naučnici smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći u potrazi za životom na drugim planetama.

“Ovakve ‘prostirke’ od bakterija bi mogao da opazi rover na Marsu. One nam takođe omogućavaju bolje razumijevanje nastanka života i uslova u kojima je on evoluirao i ukazuje na vrijeme kada su se mogle desiti neke veoma važne stvari. Na kraju, mi tragamo za odgovorom na pitanje kada je iz supe hemikalija nastao život”, izjavio je Vejsi.