Crna Gora obilježila Svjetski dan nauke
Obilježavanje Svjetskog dana nauke

Prvi put

Crna Gora obilježila Svjetski dan nauke

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa UNESCO Regionalnim biroom za nauku i kulturu u Evropi (Venice Office) i Nacionalnom komisijom za UNESCO, po prvi put ove godine obilježilo je UNESCO Svjetski dan nauke. Generalna konferencija UNESCO-a je 2001. godine ustanovila 10. novembar kao Svjetski dan nauke, kako bi makar jednom godišnje ova organizacija podsjetila javnost na svoj mandat i predanost nauci.

Ministarstvo nauke se ove godine pridružilo akciji i pružilo podršku ovoj značajnoj inicijativi, koju je proslavilo danas, u ponedjeljak, 11. novembra. Proslava Svjetskog dana nauke 2013. godine bila je posvećena VODAMA, najvažnijem resursu na planeti. 

Svjetski dan nauke u Crnoj Gori ove godine obilježen je stručnim panelima na temu značaja VODA. U zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore donosioci odluka i neka od najistaknutijih imena crnogorske nauke govorili su na temu ovog značajnog resursa, dok je u Delta City-ju bio organizovan poseban program za najmlađe.

"U zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, sa početkom u 9:00 sati, prisutnima su se u uvodnoj riječi obratili ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, Rosanna Santesso, programski direktor UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu (Venice Office), a putem video poruke i Irina Bokova, generalni direktor UNESCO-a, koja je poslala posebnu UNESCO poruku na ovaj dan, svim zemljama koje obilježavaju ovaj značajan datum", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ministarka Vlahović se u uvodnom obraćanju zahvalila UNESCO regionalnom birou na pruženoj prilici da upravo Crna Gora pod pokroviteljstvom UNESCO-a ove godine bude zemlja koja će se pridružiti ovoj inicijativi i dati joj i svoj impuls, te još jednom dokazati da je nauka snaga koja spaja ljude i da to u još većoj mjeri treba da postane. Takođe, Vlahović se osvrnula i na važnost ove inicijative u kontekstu spajanja nauke i društva, što je jedna od ključnih misija resora nauke.

„Svjesni važnosti te sinergije, uvjerena sam da je ovo prva u nizu proslava Svjetskog dana nauke, kada je o Crnoj Gori riječ“, istakla je u završnici svog uvodnog obraćanja ministarka nauke Sanja Vlahović.

 

U prvom panelu na temu „VODE KAO STRATEŠKI RESURS ZA RAZVOJ GRNE GORE“, panelisti su pored ministarke Prof. dr Sanje Vlahović bili i Prof. dr Petar Ivanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma i Rastislav Vrbenski, stalni koordinator UNDP u Crnoj Gori, koji su sa aspekta donosioca odluka razmatrali ovo važno pitanje. Ovim panelom moderirao je Prof. dr Anđelko Lojpur, predsjednik Savjeta za nauku Vlade Crne Gore. Panel je otvorio jako puno pitanja, kao što su zaštita voda, pitanja naučnih istraživanja ovog resursa, pitanja navodnjavanja i privrednog značaja voda, kao i mnoga druga, što je izazvalo izuzetno interesovanje prisutnih.

 

Drugi panel na temu „NAUKA U SLUŽBI SARADNJE U OBLASTI UPRAVLJANJA VODAMA”, u potpunosti se sa naučnog aspekta osvrnuo na temu ovog značajnost resursa. Bila je ovo prilika da se iz nekoliko različitih naučnih uglova, tačnije oblasti nauka, sagleda važnost voda za naše područje, i to: iz oblasti energetike, poljoprivrede, biologije, ekologije i turizma. Učešće u drugom panelu uzeli su Prof. dr Milutin Ostojić, sa Elektrotehničkog fakulteta, Prof. dr Aleksandar Joksimović, sa Instituta za Biologiju mora, Prof. dr Vesna Mačić, takođe sa Institut za Biologiju mora, Prof. dr Mihailo Burić, sa Filosofskog fakulteta UCG i Doc. dr Silvana Đurašević, sa Fakulteta za turizam, Univerziteta Mediteran u Baru. Ovaj panel vodila je prof. dr Vesna Maraš, dekan Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbijednost hrane i ekologiju, Univerziteta Donja Gorica.

Pored naučnog i stručnog dijela programa upriličenog u zgradi Rektorata UCG, Ministarstvo nauke Crne Gore, UNESCO Regionalni Biro za nauku i kulturu iz Venecije, Nacionalni parkovi Crne Gore i Delta City, realizovali su u Delta City-ju i poseban program za najmlađe, sa početkom u 10:00h. Djeca su imala priliku da uživaju u postavci izložbe „Prekookeanska otkrića“, i saznaju mnogo toga novog o istraživanjima mora i okeana, velikim putovanjima moreplovaca i njihovim otkrićima. Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore bili su zaduženi da djeci daju informacije o slatkim vodama u našoj zemlji, našim rijekama i jezerima, koji se nalaze u sklopu nacionalnih parkova. UNESCO Regionalni biro emitovao je za ovu priliku pripremljen crtani film H2O, kao i veliki broj materijala o važnosti i značaju voda.