Naučnici izumili savitljivu bateriju
Ilustracija

Savitljiva komponenta

Naučnici izumili savitljivu bateriju

S obzirom da su se na tržištu pojavili telefoni sa zakrivljenim ekranima, samo je pitanje vremena kada ćemo moći da koristimo i telefone sa savitljivim ekranima, Međutim, da bi ovo postalo stavrnost, potrebno je i da druge komponente takođe budu savitljive - poput baterije.

Sudeći po Nju Džersi Institutu za tehnologiju, korak smo bliže ideji o savitljivim telefonima zahvajujući njihovoj fleksibilnoj bateriji, prenosi B92.

Njihova baterija koristi nanocjevčice od ugljenika, i ne samo da je potpuno fleksibilna, već je i promjenjive veličine tako da se može koristiti i u velikim ali i u malim elektronskim uređajima.

Ne samo da ovo znači da bi uskoro mogli da imamo baterije koje se mogu savijati, već po naučnicima, one mogu biti napravljene i kod kuće sa pravom „pastom“ i mašinom za lamiranje. 

„Ova baterija može biti mala poput igle ili velika poput tepiha u vašoj dnevnoj sobi. Mogućnosti njene primene su praktično bezgranične. Možete da savijete bateriju i stavite je u vaš električni automobil kako bi ga napajala“, izjavio je profesor hemije Somenat Mitra čije istraživanje je dovelo do stvaranja ove baterije.

Samsung i LG već su predstavili telefone sa zakrivljenim ekranom ali oni su i dalje daleko od uređaja koji se proizvoljno mogu savijati pošto je kućište i dalje čvrsto.