Hibridno pomračenje Sunca najbolje se vidi iz Afrike
Pomračenje sunca

Spektakularni fenomen

Hibridno pomračenje Sunca najbolje se vidi iz Afrike

Riječ je o rijetkoj pojavi, tzv. hibridnom pomračenju, a ovaj fenomen najbolje će se vidjeti iz Afrike, ali i iz djelova Evrope i Amerike.

U djelovima Afrike, Evrope i Amerike danas će biti vidljivo rijetko pomračenje Sunca. U nekim područjima Mjesec će potpuno zakloniti Sunce, a u drugima tek djelimično. Ovo takozvano hibridno pomračenje dešava se na svakih 18 godina.

Najbolji pogled na potpuno pomračenje Sunca imaće stanovnici centralnog Gabona, gdje će ovaj spektakularni fenomen trajati oko minut. Pomračenje će se potom pomerati prema istoku afričkog kontinenta.

Stanovnici pojedinih južnih djelova Evrope, istoka SAD i Kanade moći će da vide djelimično pomračenje. Riječ je rijetkoj pojavi, tzv. hibridnom pomračenju koje od prstenastog prelazi u potpuno, u zavisnosti od udaljenosti Meseca od Zemlje.

Kada je na većoj udaljenosti, Mesec ne može u potpunosti da zakloni Sunce, pa se oko njega vidi svijetli prsten. Ukoliko je bliži Zemlji, Mjesec tada u potpunosti prekriva Sunce, djelimično praveći svjetlucavi prsten u obliku polumjeseca.