I u Osijeku skinuta ploča s ćiriličnim natpisom
Ilustracija

Sa zgrade Vijeća srpske nacionalne manjine

I u Osijeku skinuta ploča s ćiriličnim natpisom

Nepoznati počinilac u Osijeku je skinuo i odnio ploču s dvojezičnim, latiničnim i ćiriličnim natpisom, sa zgrade u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka, saopštila je osječko-baranjska policija prenosi Tanjug.

Ploča je sa zgrade skinuta i ukradena u petak, a osiječka policija traga za počiniteljem, objavila je agencija Hina.

Juče je dvojezična tabla skinuta i sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, a prethodno je nepoznati počinilac tablu skinuo i sa zgrade Prekršajnog suda.

Manje plastične table, presvučene folijom, postavljene su prije nekoliko dana na visini iznad tri metra u Vukovaru na zgrade Županijskog i Opštinskog tužilaštva, Županijskog, Opštinskog i Prekršajnog suda i na zgradu Zavoda za zapošljavanje, ali su već dvije skinute.

Za ponedeljak, 28. oktobar, zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je juče izjavio da na prošlom sastanku sa predstavnicima "štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" nije postignut nikakav dogovor već su samo razgovarali.

Na sledeći sastanak je pozvan i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Štab traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta i izuzme od sprovođenja zakona po kojem srpsko stanovništvo u sredinama gdje čini trećinu ima pravo na korišćenje svog jezika i pisma, a Hrvatska vlada insistira na dosljednom sprovođenju zakona.