Pet osnovnih škola iz Podgorice dio programa o socio-emocionalnih vještinama

Pet osnovnih škola iz Podgorice dio programa o socio-emocionalnih vještinama

Crna Gora je prva zemlja u regionu i šire koja će u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala sprovesti školske preventivne pilot programe ''Vještine za odrastanje'' i ''Vještine za adolescenciju'', kazala je Vesna Gajević iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Projekat će trajati dvije godine.

Pet osnovnih škola iz Podgorice će od ove školske godine krenuti sa primjenom pilot programa “Vještine za odrastanje“ sa učenicima III razreda, obuhvatajući 3 odjeljenja, od čega su 2 eksperimentalna i jedan kontrolni, u svrhu provjere učinkovitosti, kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

„U pitanju su Osnovna škola „Božidar Vuković Podgoričanin, OŠ „Savo Pejanović“, JU OŠ „Sutjeska “, JU OŠ „Radojica Perović“ i JU OŠ „Novka Ubović“. To su škole koje su određene zbog velikog broja učenika, zbog dobre psihološko pedagoške službe, kao i zbog dobrih kvalitetnih nastavnika“, kazala je Gajević.

Svrha programa je, kako kaže, da djeca nauče kako da savladaju socio-emocionalne vještine.

„To su svijest o sebi, samoregulacija ili upravljanje sa sopstvenim emocijama, odgovorno donošenje odluka, uspostavljanje kvalitetnijih odnosa sa drugima i društvena korisnost. To su te glavne socio-emocionalne vještine koje su povezane sa nekih 40 lekcija, pet cjelina koje će se proći tokom pilotiranja programa“, navela je Gajević.

Osim pilot programa “Vještine za odrastanje” od oktobra ove godine nastavnici i stručni saradnici 32 osnovne škole širom Crne Gore će proći obuku kako bi sa učenicima VII razreda primjenjivali dvogodišnji preventivni program „Vještine za adolescenciju“.

Izvor: Gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.