Da li je bilo zloupotrebe ovlašćenja prilikom puštanja iz pritvora u Spužu Duška Kneževića i odlaska u frizerski salon ,,Jelena”?

Da li je bilo zloupotrebe ovlašćenja prilikom puštanja iz pritvora u Spužu Duška Kneževića i odlaska u frizerski salon ,,Jelena”?

Nekadašnjeg vlasnika ,,Atlas grupe", pritvorenog Duška Kneževića, za kojeg je zvanično rečeno da mu je ugrožena bezbjednost i da u Istražnom zatvoru u Spužu je pod posebnim režimom, zatvorski čuvari poveli su 19. jula do - salona ljepote, frizerskog salona ,,Jelena" u Podgorici.

Informaciju je prvo ekskluzivno objavio dnevni list Pobjeda, a sve je danas potvrđeno Televiziji E.

Iz Višeg suda su ovoj redakciji ustvrdili da je Knežević u salon išao ,,na medicinski tretman i to na preporuku ljekara specijaliste”.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja tvrde da tako nešto nije moguće, jer frizerski i saloni ljepote nemaju dozvole da se bave medicinom. Televizija E saznaje da je Knežević dozvolu dobio od sudije Amira Đokaja, ali iz Višeg suda nije stigao odgovor – zbog čega?

Izostao je i odgovor Tužilaštva da li će povodom tog slučaja biti pokrenut postupak.

Protegao je noge bivši vlasnik Atlasa Duško Knežević 19. jula i iz pritvora u Spužu se u pratnji zatvorskih čuvara uputio u frizersko kozmetički salon u zgradi, poznatoj kao ,,profesorska” u Podgorici. Salon zaklonjen, ali nedovoljno da bi ova neobična posjeta ostala neprimjećena. Iz Višeg suda Televiziji E potvrđuju da se dogodila, kao i da je Knežević za ovaj izlet odobrenje dobio od postupajućeg sudije. Kako nezvanično saznaje TV E, riječ je o sudiji Amiru Đokaju.

,,Okrivljenom D.K. je na osnovu izvještaja i preporuke ljekara specijaliste od 11.07.2024. godine, koji egzistira u spisima, odobren medicinski tretman za dan 19. jul, koji se izvršava u navedenom salonu, dakle, isključivo iz zdravstenih razloga, na osnovu medicinske dokumentacije. Sud ne smije davati podatke o zdravstvenom stanju pritvorenih lica, jer se radi o ličnim podacima lica, zbog čega Vam u pravcu preciziranja vrste tretmana i medicinske dokumentacije ne mogu dati bliža pojašnjenja”, naveli su u odgovoru iz Višeg suda.

Nijesu odgovorili zbog čega je sudija odobrio posjetu ovom salonu, koji, kako navode iz Ministarstva zdravlja, nema dozvolu za pružanje medicinskih usluga.

“Članom 32 Zakona o zdravstvenoj zaštiti (,,Sl. list CG”, br. 3/16, 39/16, 2/17,44/18,24/19 i 82/20) propisano je da su zdravstvene ustanove: ambulanta, laboratorija, apoteka, ustanova za zdravstvenu njegu, poliklinika, dom zdravlja, bolnica, zavod, prirodno lječilište, klinika, kliničko-bolnički centar, klinički centar, institut Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm", te jedino naprijed navedene zdravstvene ustanove mogu pružati zdravstvene usluge”, objašnjavaju u odgovoru televiziji E iz Ministarstva zdravlja.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nije stigao odgovor na pitanje da li je pokrenut predmet kako bi se utvrdilo da li je došlo do prekoračenja nadležnosti postupajućeg sudije koji je Kneževiću odobrio posjetu salonu, neovlašćenom za pružanje zdravstvenih usluga.

Salon, kako se može vidjeti na osnovu internet pretrage, pruža uobičajene frizersko- kozmetičke usluge, a kako su nadležni organi negirali da su odobrili šišanje, ostaje nepoznato zbog čega je Knežević baš ovaj salon posjetio.

Knežević se, podsjetimo, u više navrata žalio na uslove u spuškom zatvoru zbog kojih nije, kako je naveo, u mogunosti da priprema odbranu. Sudija Amir Đokaj je, s toga, uvažio zahtjev odbrane za odlaganje suđenja i naredno ročište zakazao za 12. septembar.

Knežević je od 30. aprila ove godine u pritvoru, nakon što je izručen iz Velike Britanije. Crnogorske vlasti su ga tražile radi vođenja više krivičnih postupaka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.