Klinički centar u Sarajevu će primati pacijente iz Pojasa Gaze

Klinički centar u Sarajevu će primati pacijente iz Pojasa Gaze

Pacijenti iz Pojasa Gaze biće liječeni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), saopšteno je iz ove medicinske ustanove na konferenciji za novinare u četvrtak, 25. jula.

"KCUS raspolaže kapacitetima i spreman je da prihvati bolesnike iz Gaze svih uzrasta i svih životnih doba uljučujući i pedijatrijsku populaciju", izjavila je Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS-a.

Prema njenim riječima, poziv za liječenje su uputili kantonalno i federalno ministarstvo zdravstva posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na to da sada nemamo informacije o vrsti i težini povreda, po prijemu će biti izvršena trijaža pacijenata, dijagnostika i shodno vrsti povrede, odnosno bolesti, pacijent će biti hospitaliziran na odgovarajuću kliniku. Sa ranjenicima iz Gaze radit će naši ljekari, medicinsko i nemedinsko osoblje, a formiranje timova je već u toku", kazala je Maksić.

U ratu u Gazi, koji je potaknut Hamasovim napadom, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, 7. oktobra na južni Izrael, poginulo je 39.175 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja te teritorije od četvrtka, 25. jula.

Rat je stvorio humanitarnu katastrofu na obalnoj palestinskoj teritoriji, raselio većinu njenih stanovnika i izazvao široko rasprostranjenu glad.

U ratu između Izraela i Hamasa poginule su hiljade žena i djece, tvrde zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi, te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.