Otvorena izložba Matice crnogorske u Plavu: Antifašizam nije samo prošlost, već i naša sadašnjost i budućnost

Otvorena izložba Matice crnogorske u Plavu: Antifašizam nije samo prošlost, već i naša sadašnjost i budućnost

Antifašizam nije samo prošlost, već i naša sadašnjost i budućnost. Naš zadatak je da se i danas borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma koji pokušavaju da naruše mir i slobodu koju su naši preci tako hrabro izborili – riječi su Nihada Canovića, predsjednika Opštine Plav, na otvaranju izložbe “13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa”.

Nju je organizovala Matica crnogorska u saradnji sa Centrom za kulturu „Husein Bašić“.

“Zbog toga je i bitno da važne istorijske događaje afirmišemo i čuvamo od zaborava kao što smo večeras otvaranjem izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ podsjetili na dan kad su narodi Crne Gore ustali protiv okupatora, pokazujući neviđenu hrabrost i jedinstvo u borbi za slobodu”, istakao je Canović, saopšteno je iz Matice.

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović istakao je, dodaje se u saopštenju, da je u novijoj istoriji Plav, odnosno plavsko-gusinjska oblast tokom prve polovine XX vijeka, bila poprište stalnih tenzija, sukoba, masovnih ubistava i pokolja civilnog stanovništva, što je dominantno bilo generisano činjenicom da se ovaj kraj nalazio na granici tj. razmeđi suprostavljenjih država, gdje su se često prepletali politički atavizmi prošlosti.

“Tako je bilo i u II svjetskom ratu, s obzirom da su okupatori, prvo italijanski fašisti, a potom njemački nacisti za svoje potrebe angažovali različite vojne i paravojne formacije (četnike, voluntare, baliste, muslimansku miliciju), nailazeći na žestok antifašistički otpor lokalnog stanovništva, koje se, tada, prvi put, nezavisno od nacionalne ili vjerske pripadnosti, zajedno našlo, rame uz rame, u borbi za slobodu, za klasnu i nacionalnu ravnopravnost, ideal bratstva i jedinstva, što je nakon oslobođenja predstavljalo osnovu, a ujedno i zalogu, za skladan suživot žitelja Plava. Na taj način, pripadnici NOB-a iz Plava trajno su sebe ugradili i integrisali cijeli ovaj kraj u veličanstveno antifašističko nasljeđe Crne Gore”, rekao je Jovović.

“Ne dozvolimo da jedan od ugaonih kamena na kojima počiva savremena Crna Gora, a to je antifašizam, bude predmet revizionističkih interpretacija prošlosti, koje ne dozvoljavaju mir i spokoj svim žrtvama, već u tome traže priliku za povratak mračnih ideologija i projekata, zbog čega trebamo pružiti odlučan odgovor tim političkim snagama, noseći se idealima 13-julskog ustanka 1941. godine. Izražavajući duboki pijetet prema svim znanim i neznanim poginulim pripadnicima NOB –a, i u slavu i na spomen onih 257 narodnih heroja iz Crne Gore, čiji je primjer borbe za slobodu zavrijedio trajno sjećanje naše domovine, izložbu proglašavam otvorenom”, saopštio je Jovović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.