Muratović: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti je zanemaren, iseljavan i nema svoj dom

Muratović: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti je zanemaren, iseljavan i nema svoj dom

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu objavio je više od 2.000 naučnih radova i više od 150 izdanja. Rezultate istraživanja koristio je i Haški tribunal, istražitelji, naučnici u BiH i širom svijeta.

Institut je osnovan u septembru 1992. godine, odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Danas je ta, jedna od najvažnijih institucija, zanemarena, iseljavana, nema svoj dom, nema finansijsku podršku, kao i mnoge, za državu, važne institucije.

Direktor Instituta, prof.dr. Rasim Muratović je na konferenciji za medije, koja je održana protekle sedmice na Rektoratu UNSA, ukazao na važnost, ali i probleme koje imaju. U vrijeme Covid-pandemije, odlukom Vlade Kantona Sarajevo, iseljeni su iz prostorija u krugu Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u prostorije Studentskog doma u Nedžarićima, sa odlukom da će finansijske troškove snositi Vlada KS.

"Nažalost, troškovi boravka Instituta, koji za jednu godinu iznose 1270.000 KM, plaćeni su samo za 2020.godinu, a nisu za 2021., 2022., 2023., te ni za 2024.godinu. Ukupni dug krajem 2023. godine, koji je Vlada KS morala platiti, iznosio je 379.476 KM – kazao je Muratović.

Zbog dugovanja im je rukovodstvo JU Studentskog centra u martu ove godine isključilo električnu energiju. Obraćali su se Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Vladi KS da riješe te probleme, ali i finansiranje, ali do danas nije ništa učinjeno, osim što imaju struju.

Danas, u prostorijama u kojima borave nemaju mogućnosti za razvoj ustanove, razvoj arhiva 1992.-1995.godine. Institut ima novu, mladu generaciju naučnika i istraživača, mladih doktora nauka, na koju, kako kaže, trebaju biti ponosni svi, i resorno ministarstvo, Vlada KS, Skupština KS i svaki patriota ove države.

"Nejasno je da neka ministarstva izdvajaju ogroman novac za neka udruženja i ustanove za podršku navodno „naučnom“ segmentu bavljenja našom prošlošću, a da među zaposlenicima tih organizacija nemaju nikoga ko se mukotrpno školovao, magistrirao, doktorira i naučno i empirijski istraživao ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini", ustvrdio je Muratović.

Trenutno nema ustanove, naglasio je, niti ozbiljnog naučnog projekta u ovoj državi na temama genocida i ratnih zločina, a da se na njemu ne angažira neko od uposlenika Instituta.

"To pokazuje da za naše resorno ministarstvo, Vladu KS i sve politike u Skupštini KS, osnovna ustanova za bavljenje naukom i naučnim istraživanjem zločina, što je jedini ispravan put memorizacije, borbe protiv i negiranja genocida i izgradnje mira, treba biti naš Institut", istakao je Muratović.

S obzirom na to, poručio je on, da na dopis od marta ove godine, niko nije adekvatno odgovorio, niti išta ozbiljno poduzeo, a da se dug Vlade KS, a ne Instituta gomila, i da nas rukovodstvo Studentskog centra svakodnevno upozorava da oni ne mogu snositi troškove našeg boravka, apeliramo kod premijera, resorne ministrice i svih ministara u Vladi KS da ispoštuju ono što im je obaveza, te sistemski riješe pitanje boravka Instituta do trajnog rješenja, što je inače planirano u Kampusu UNSA.

Izvor:KLix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.