Lakše do ljekara u 13 bjelopoljskih sela
AMBULANTA U SELU KANJE/ PRIVATNA ARHIVA

Lakše do ljekara u 13 bjelopoljskih sela

Stanovnicima iz ruralnih područja na teritoriji bjelopoljske opštine na raspolaganju je 13 seoskih ambulanti, a zajedničkom inicijativom lokalne samouprave i menadžmenta Dom zdravlja Bijelo Polje, u Kanjama i Godijevu odnedavno je organizovan rad medicinskih tehničara u prvoj smjeni.

Direktorica Doma zdravlja Bijelo Polje Mirjana Varagić najavila je da će sa sličnim aktivnostima nastaviti u narednom periodu, kako bi pacijenti sa seoskih područja lakše dobili neophodnu zdravstvenu pomoć.

– Nakon što je Opština obezbijedila finansijska sredstva, Dom zdravlja je u ambulanti u Kanjama i Godijevu organizovao rad medicinskih tehničara od sedam do 15 sati. Na veliko zadovoljstvo mještana ruralnih područja, nastavljamo s unapređenjem zdravstvene zaštite – najavila je dr Varagić.

Lokalni parlament je prethodno na jednoj od svojih sjednica usvojio odluku o saradnji Opštine i Doma zdravlja, u cilju stvaranja uslova za kontinuiran rad zdravstvenih ambulanti na seoskom području.

Izabrani doktor Admir Hasić, koji ima bogato iskustvo i kada je rad u ruralnom području u pitanju, kaže da je obezbjeđivanje zdravstvenih usluga u seoskim ambulantama odličan potez, s obzirom na veći broj pripadnika starije dobi koji imaju veću potrebu za zdravstvenom zaštitom.

Iako svjesni hroničnog nedostatka ljekara, kako na sjeveru, tako i šire, Hasić ističe da se u Domu zdravlja trude da i stanovništvu u ruralnim oblastima obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u uslovima koji su mogući.

– Dom zdravlja je organizovao rad kroz kroz 13 terenskih ambulanti – Bistrica, Njegnjevo, Kanje, Rasovo, Zaton, Lozna, Bliškovo, Goduša, Crhalj, Godijevo, Sušica, Tomaševo i Pavino Polje. U ovim ambulantama rade tri stalno zaposlena ljekara. U ambulantama koje nemaju stalno zaposlenog ljekara smjenjuju se ljekari iz Doma zdravlja – kazao je dr Hasić.

Kaže da se u seoskim ambulantama u prosjeku radi od dva do tri dana, a Dom zdravlja je tačno odredio vrijeme kojim danima i u kojoj satnici oni posjećuju te ambulante, kako bi se tom stanovništvu obezbijedila kvalitetna zdravstvena zaštita, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.