Trgovački brod napadnut kod Jemena, načinjena manja šteta
TRGOVAČKI BROD, ILUSTRACIJA/ - PIXABAY

Trgovački brod napadnut kod Jemena, načinjena manja šteta

Trgovački brod pretrpio je manju štetu posle dva napada kod Jemena, dronom i plovilom na daljinsko upravljanje, saopštila je britanska agencija za pomorsku bezbjednost UKMTO.

Incident se desio na 64 nautičkih milja (118 kilometara) sjeverozapadno od jemenskog lučkog grada Mokhe, blizu strateškog moreuza Bab-el-Mandeb koji spaja Crveno more i Adenski zaliv, saopštila je agencija UKMTO kojom upravlja britanska mornarica.

Brod je prijavio dva napada, prvi dronom koji je eksplodirao blizu njega i načinio manju štetu, saopštila je pomorska agencija. Zatim je plovilo na daljinsko upravljanje eksplodiralo blizu broda, dodala je agencija i naglasila da je posada živa i zdrava.

Sa broda su takođe prijavili da ih je zapljusnula voda od pada rakete „vrlo blizu“ njih, dodala je agencija, ukazujući da je to izgleda bio udar rakete koja je promašila.

Agencija nije identifikovala brod niti ko stoji iza napada.

Međutim Huti pobunjenici koji kontrolišu dio zaraćenog Jemena, od novembra prošle godine sprovode napade na trgovinske brodove u toj oblasti izjavljujući da djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima iz Gaze.

Huti su napali najmanje 88 trgovinskih brodova u devet mjeseci, prema računici Vašingtonskog institua za bliskoistočnu politiku.

Oni su u petak preuzeli odgovornost za napade raketama i dronovima na brod koji plovi pod zastavom Singapura. Napadi su izazvali požar na brodu ali je posada uspjela da ga savlada.

Operacije Huta u Crvenom moru i Adenskom zalivu, važnim pomorskim rutama za svjetsku trgovinu uticali su na porast troškova osiguranja, i podstakli više pomorskih prevoznika da plove preko južnog rta Afrike, što je daleko duža ruta.

Tarife za iznajmljivanje nosača kontejnera su već dvije godine na najvišem nivou prema studiji koju je juče objavila osguravajuća kuća Alianz-Trade.

Uprava Sueckog kanala u Egiptu saopštila je u četvrtak pad prihoda od 23,4 odsto krajem juna u odnosu na prethodnu godinu „zbog posledica krize u Crvenom moru“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.