Uskoro prve pacijente šalju na transplantaciju u Minsk
CRNOGORSKA DELEGACIJA U CENTRU U MINSKU/ -CENTAR U MINSKU

Uskoro prve pacijente šalju na transplantaciju u Minsk

Saradnja s Medicinskim centrom u Minsku u Bjelorusiji će biti uspostavljena, a nakon usaglašavanja određenih tehničkih detalja, očekuje se početak upućivanja pacijenata na kadaverične transplantacije bubrega, potvrdili su za "Dan" iz Ministarstva zdravlja. Radi se o pacijentima koji nemaju živog srodnog donora, a na listi čekanja ih je 55. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore šalje u Tursku pacijente koji imaju srodnog donora bubrega.

– Utisci crnogorske delegacije koja je posjetila kliniku u Minsku i upoznala se na licu mjesta s njenim funkcionisanjem i sistemom rada su veoma pozitivni. U pitanju je zaista savremena klinika s odličnim uslovima za pacijente. Jasno je da se procedure izvode na visokom nivou i u skladu sa savremenim svjetskim standardima. Vrlo nam je značajno što prate evropsku medicinsku doktorinu i što je njihov rad u potpunosti usaglašen s Istanbulskom deklaracijom – kazali su nam iz Ministarstva zdravlja.

Na pitanje da li će osim pacijenata na dijalizi, na transplantaciju biti upućivani i oni koji se nalaze na listi čekanja za druge organe, iz Ministarstva navode da je "za sada, samo u planu upućivanje pacijenata na kadaverične transplantacije".

– Svakako da će biti razmotreni i drugi eventualni modaliteti saradnje u budućnosti, u zavisnosti od kvaliteta upravo dogovorene saradnje – dodaju iz Ministarstva.

Kao što smo objavili 13. jula, crnogorska delegacija je 12. jula boravila u posjeti Naučno-medicinskom centru za hirurgiju i transplantacije u Minsku, gdje su razgovarali sa direktorom Olegom Umom i njegovim saradnicima. U delegaciji su bili pomoćnik direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Radovan Nikolić i ljekari iz Kliničkog centra Crne Gore Elvir Mučić i Danilo Radunović.

Na sajtu Centra tada je objavljeno da je za goste organizovan obilazak Centra i razgovor s ljekarima specijalistima.

– Centar od 2019. godine prima na liječenje pacijente iz Crne gore i spremni smo da nastavimo saradnju i razvijamo je i u drugim oblastima, uključujući i oblasti edukacije i razmjene specijalista između centra i KC CG – objavljeno je 12. jula na sajtu bjeloruskog Centra.

Direktor Klinike za nekrologiju dr Elvir Mučić je prije dva dana za TV CG kazao da je u ovom Centru za inostrane državljane tokom jedne godine omogućeno 40 do 50 kadaveričnih transplantacija, a za našu zemlju bi bilo maksimamalno do pet pacijenata.

– Pacijenti moraju da prođu dva konzilijuma u KCCG i konzilijum Fonda, a onda je neophodno da pacijenti odu u Minsk i da tamo obave dijagnostičke pretrage. Ako se ispostavi da je podoban pacijent, stavlja se na listu čekanja, od šest do osam mjeseci, a može biti izuzetno prolongirano i do dvije godine – objasnio je Mučić.

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun je vrlo brzo nakon zahtjeva pacijenata da ih država šalje na transplantacije u Bjelorusiju, preduzeo aktivnosti koje su rezultirale saradnjom sa Centrom u Minsku. On je najavio i da će u KCCG ponovo biti pokrenut program transplantacija, koji je ukinut prije skoro šest godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.