Spajić zamolio Mandića da odustane od ideje o kapeli na Lovćenu

Spajić zamolio Mandića da odustane od ideje o kapeli na Lovćenu

Premijer svoj pisani odgovor na temu kapele nije pročitao javno ispred Andrije Mandića, što govori o tome koliko je Spajića strah od četničkog vojvode i ko ustvari upravlja izvršnom vlašću.

Molim uvaženog predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića da odustane od ove ideje i da svi zajedno budemo usmjereni ka rješenjima koja su u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana, navodi se u pisanom odgovoru premijera Milojka Spajića na pitanje poslanika SD Nikole Zirojevića kako komentariše izjavu predsjednika parlamenta kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu.

”Kada je u pitanju inicijativa o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu, čuli smo od gospodina Andrije Mandića, kao pokretača te inicijative, da smatra da smo danas zreli kao društvo da realizujemo takvu ideju i da će to dovesti do pomirenja u Crnoj Gori. Od Vas, gospodine Zirojeviću, čujemo da takve inicijative duboko dijele crnogorsko društvo i potencijalno mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori. Svjedoci smo i brojnih drugih reakcija i komentara, koji ne idu u prilog saopštenoj Inicijativi”, piše Spajić, ali on ovaj dio nije pročitao na sjednicni parlamenta.

Premijer svoj pisani odgovor na temu kapele nije pročitao javno ispred Andrije Mandića, što govori o tome koliko je Spajića strah od četničkog vojvode i ko ustvari upravlja izvršnom vlašću.

Spajić je u odgovori naveo da je Vlada Crne Gore fokusirana je na vladavinu prava, ekonomski razvoj, evropske integracije, regionalnu saradnju.

”Što se tiče pitanja koja i dalje dijele crnogorsko društvo, njima moramo pristupati sa više senzibiliteta. Za odluke o svim takvim pitanjima morao bi da postoji puni društveni konsenzus. Takav odnos, prvenstveno, treba da praktikuju nosioci najvažnijih državnih funkcija. Sa ovog mjesta želim da istaknem značaj očuvanja istorijskog i kulturnog nasljeđa Crne Gore. Svaka inicijativa koja se tiče ovih tema mora se tretirati sa najvećom pažnjom i odgovornošć”, zaključuje Spajić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da ideja o obnavljanju Njegoševe kapele nije ideja o obnavljanju kapele koju je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević.

“Nije ideja da je gradi bilo koja vjerska organizacija, nego svi građani Crne Gore, onako kako je sagradio Njegoš, da je grade i Crnogorci i Srbi, svi koji žele da mošti Petra Drugog Petrovića Njegoša počivaju u crkvi, što je bio i njegov testament i zavjet. To ne bi bilo vlasništvo bilo kog pojedica. Svako bi dao po euron, to nije skupa investicija. Moja procjena je da bi to moglo da ujedini Crnu Goru”, istakao je Mandić.

Ističe da niko nije pominjao da će se rušiti mauzolej.

“On ostaje na svom mjestu, jer su to gradili naši preci. Dakle samo ona kapela koju je projektovao i sagradio Njegoš, a tu kapelu bi izgradio narod Crne Gore svih nacionalnosti i ona bi bila svima nama na ponos”, kazao je Mandić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.