Zirojević: Kapela na Lovćenu bi bila simbol dominacije velikosrpskog nacionalizma nad Crnom Gorom; Mandić: Ne bi je gradila nijedna vjerska zajednica, nego narod

Zirojević: Kapela na Lovćenu bi bila simbol dominacije velikosrpskog nacionalizma nad Crnom Gorom; Mandić: Ne bi je gradila nijedna vjerska zajednica, nego narod

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević pitao je premijera Milojka Spajića kako komentariše izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, a koje, kako je naveo, duboko dijele crnogorsko društvo i potencijaino mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je Mandić inicirao izgradnju kapele nazivajući je plemenitom idejom koja će dovesti do pomirenja i okupljanja.

- Ovo je saopšteno na dodjeli Trinaestojulske nagrade kako bi se nacionalnim Crnogorscima dodatno stavio prst u oko od sljedbenika 12-ojulske ideologije. U ovoj inicijativi nema ništa plemenito i ovo gura dodatno crnogorsko društvo u ambis - istakao je Zirojević.

Nova kapela bi, smatra Zirojević, bila simbol dominacije velikosrpskog nacionalizma nad Crnom Gorom i negiranja crnogorskog identiteta "sa kojim se suočavamo svakodnevno".

- Mjesta u vrtićima nemamo, bolnice nemaju osnovne potrebe, ali treba graditi kapelu na Lovćenu. Nakon tragičnih događaja na Belvederu, ovo pitanje je najveći pokretač podjela u Crnoj Gori - naglasio je Zirojević.

On je upitao premijera da li će nastaviti da bude talac nacionalističke politike predsjednika parlamenta i strukture koju predvodi.

Mandić: Kapelu ne bi gradila nijedna vjerska organizacija, nego narod, svako bi možda dao po euro...

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da njegova ideja nije ideja o obnavljajnju kapele koju je izgradio Kralj Aleksandar Karađorđević.

- Nije ideja da je gradi bilo koja vjerska organizacija, nego građani Crne Gore. To ne bi bilo vlasništvo bilo kojeg pojedinca, nego bi ovo gradio narod Crne Gore, svako bi možda dao po euro i moja bi procjena bila da to može da objedini i ujedini Crnu Goru oko jednog simbola - rekao je Mandić, navodeći da se vodio Njegoševim zavjetom.

Mauzolej bi, kako je rekao, ostao na svom mjestu.

- Nije Aleksandrova kapela, niti bilo kakva druga, već ona koju je projektovao i dizajnirao Petar Drugi Petrović Njegoš, a nju bi mogao da izgradi jedino narod Crne Gore, nezavisno od nacionalne i druge pripadnosti i ona bi bila svih nas i svima nama na ponos - poručio je Mandić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.